strictly cars with character

Noorwegen aan de supersnelweg…voor fietsers

14 maart 2016
In Noorwegen bestaat het plan om een snelweg voor fietsers te bouwen. Het doel van het 850 miljoen euro kostende project is om meer Noren aan de ongemotoriseerde tweewieler te krijgen. In de meeste Scandinavische landen is het goed gesteld met het percentage fietsende forenzen. In Denemarken gaat 17 procent van de bevolking met de fiets naar kantoor en in Zweden is dat 12 procent. Slechts 1 op de 20 Noren kiest de fiets boven de auto of openbaar vervoer. De Noorse overheid wil dat in 2030 1 op de 5 Noren met de fiets forenst. Om deze omslag te bewerkstelligen ligt er nu een plan op tafel om voor circa 850 miljoen euro aan fietssnelwegen te bouwen. Het netwerk van tweebaans fietspaden moet de negen grootste steden en hun voorsteden met elkaar verbinden.

Slecht fietsweer

Of de fietssnelwegen er ook gaan komen is nog lang niet zeker. Tegenstanders zeggen dat het weer een groot deel van het jaar te slecht is om te fietsen. Het gewenste percentage van 20 procent aan regelmatige fietsers zou nooit gehaald kunnen worden. Bovendien zou de overheid haar handen vol hebben aan het sneeuw- en ijsvrij houden van de fietspaden.

Olie

Het massaal op de fiets laten stappen van de Noren past in een groter plan waarbij de C02-uitstoot van het land drastisch naar beneden moet. In 2030 moet de helft van de vrachtwagens en driekwart van de bussen zeer emissievriendelijk zijn. Bovendien stimuleert Noorwegen elektrisch rijden door middel van subsidies. In 2015 was 17 procent van de nieuwverkochte auto’s volledig elektrisch aangedreven. De kans om een Volkswagen E-Golf of Tesla Models S te spotten in Noorwegen is daardoor levensgroot. Van de elektrische Golf werden er vorig jaar alleen al bijna 9.000 exemplaren verkocht, van de Tesla Model S ruim 4.000. Opmerkelijk is dat de diverse financiële stimulansen om elektrisch te gaan rijden (deels) te herleiden zijn naar olieopbrengsten. Noorwegen is voor de helft van zijn export afhankelijk van olie en produceert meer dan 1,5 miljoen vaten per dag.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer