strictly cars with character

Volkswagen Phaeton uitgezwaaid

21 maart 2016
Het boek voor de Volkswagen Phaeton – de toplimousine van het merk – is sinds 18 maart voorlopig gesloten. Na een productiecyclus van 14 jaar staat de beroemde Glazen Fabriek in Dresden leeg. In 2002 werd de Volkswagen Phaeton met veel bombarie aan de wereld getoond. Dit is de topklasse limousine van Volkswagen waarin elke hoogwaardigheidsbekleder in rondgereden wil worden, dachten ze in Wolfsburg. De verkoopprognose van 20.000 auto’s per jaar werd echter nooit gehaald. Met de auto was niets mis, des te meer met de marketing. Volkswagen is namelijk een merk voor de gewone man, niet voor het pluche. Dat zit liever in een Audi A8, Mercedes-Benz S-Klasse of BMW 7 Serie. Zeker de laatste jaren werd slechts een kwart of minder van de beoogde verkoopaantallen gehaald.

Witte handschoentjes

De Volkswagen Phaeton werd grotendeels met de hand gebouwd in Dresden in de Glazen Fabriek. Iedereen mocht zien hoe hier het paradepaardje van het merk met de hoogste zorg tot stand kwam. Een 500 man sterk team met witte jassen en handschoentjes aan werkte aan auto die nooit de waardering kreeg die het wellicht verdiende. Ook de Bentley Flying Spur werd er eventjes gebouwd en het efficiency-wonder de XL1.

Klassieke muziek

Lang zal de Glazen Fabriek niet leeg staan. Vanaf april maakt Volkswagen er een tentoonstellingsruimte van waarin het toont hoe ver het is met elektromobiliteit en digitalisatie. Ook zullen er klassieke concerten worden gehouden.

Phideon

Hoewel de Volkswagen Phaeton dus niet langer gemaakt wordt, is zijn opvolger, de Phideon recent al aangekondigd. Die is bestemd voor China, waar het topmodel van Volkswagen wel serieus wordt genomen als premium limousine. In 2019 schijnt er vervolgens een volledige elektrische ‘Phaeton’ gepland te staan. Of hij uit de Glazen Fabriek komt, is nog niet te zeggen.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer