strictly cars with character

Zo rijd je stressvrij naar Zuid-Frankrijk

27 mei 2016
Vakantiestress. Wie heeft er nooit eens last van? De symptomen: uren vaststaan op de Route du Soleil, jengelende kinderen op de achterbank en met onvoldoende uitrusting op pad. Online verzekeraar Ditzo weet hoe het anders kan. Vakantie en stress. Dat ze samen één woord kunnen vormen, zou eigenlijk niet mogen bestaan. Toch zorgt die vakantierit naar de zon vaak voor irritaties, terwijl je veel leed onderweg prima kunt voorkomen. 7 tips:

# 1 Groene kaart

Eén Europa. Lange leve de vrijheid. De groene kaart is dus bijna nergens meer verplicht. Toch wordt er in veel landen nog wel naar gevraagd, dus om ongemakken te voorkomen is het slim om toch een kopietje van het verzekeringsbewijs van je auto mee te nemen. Als klant bij Ditzo kun je de groene kaart eenvoudig vanuit je Mijn Ditzo downloaden en printen. En dat mag ook op wit papier. Ga je op pad met een caravan van 750 kilo of zwaarder, dan is een aparte groene kaart verplicht in Duitsland, Spanje en Polen.

# 2 Schade en dan?

Zeker als je met je gedachten al op het strand zit, maar je in de praktijk nog langs de zoveelste Rastätte tuft, is een foutje zo gemaakt. Door jou of door een ander. Bij schade onderweg staat de Ditzo Alarmcentrale 24/7 paraat. Een schade melden kan echter gewoon via WhatsApp. Drie goede foto's van de schade in een appje naar 06 - 516 777 01  voldoen. Als er een andere auto of persoon bij de schade is betrokken, moet er nog wel een schadeformulier ingevuld en ondertekend worden.

# 3 Ik ga op reis en neem mee?

Elk land heeft zijn eigen regels als het gaat om de uitrusting die aan boord van de auto moet zijn. Het soepelst zijn de Zwitsers. Daar volstaat alleen de gevarendriehoek. Italië wil daar graag nog een veiligheidsvestje naast zien. En in Duitsland en Oostenrijk wordt nog een derde item verlangd: een verbanddoos. België is het strengste jongetje van de klas, want met de toevoeging van een brandblusser is het ‘kwartet’. In Frankrijk mag je aantonen dat je gevarendriehoek, veiligheidshesje en alcoholtest bij je hebt. Je bent in het land van de wijn of niet.

# 4 Nicht so toll

In Nederland houden wij van wegenbelasting. In andere landen heet dat gewoon tol. In België zijn de tolwegen beperkt tot de Liefkenshoektunnel ten noorden van Antwerpen onder de Schelde. In Frankrijk wordt het echter continu de portemonnee trekken. Of beter; de elektronische tolbadge het werk laten doen. Aanschaffen is simpel via anwb.nl en daarmee omzeil je de wachtrij. Weer een stresspuntje minder. Zo’n elektronische tolheffing bestaat ook in Noord-Italië. Op de Pedemontana Lombarda zijn de tolhuisjes echter vervangen door camera’s. Betalen doe je online en de ANWB weet hoe. Sowieso zijn veel Italiaanse wegen tolwegen. Duitsland is vooralsnog tolvrij, maar hanteert wel Umweltzones. Om daar in te mogen rijden – bijvoorbeeld bij steden - heb je een speciale sticker nodig.

# 5 Stil op de achterbank

Voor iedereen – en zeker voor kinderen - is een vakantierit van pakweg twaalf uur een lange zit. En een kind dat al bij grensovergang Hazeldonk begint te jengelen is voor niemand leuk. Een smartphone of tablet vol met spelletjes en muziek is dan een goed zoethoudertje, al gaat er niets boven een ouderwets potje autobingo. Met bonuspunten voor wie als eerste de Ditzo-auto spot.

# 6 Zwarte Zaterdag

‘Oh, waren we nu maar een dag eerder vertrokken’, als je dit hoort – of uitspreekt – ben je natuurlijk al te laat. De Europese snelwegen zijn nu eenmaal enorm druk in de maanden juli en augustus. De absolute piekmomenten noemen we - heel onheilspellend – Zwarte Zaterdagen. Op de website van de zwarte-zaterdag.nl zijn de drukste dagen per vakantieland te vinden.

# 7 Doe de zomercheck

Ook een goed begin van de autovakantie: een schone auto die is nagekeken op alle vitale punten. Zo’n zomercheck is bij elk autobedrijf uit te laten voeren en naar wens in combinatie met een aircocheck. Verder goed om regelmatig te (laten) doen is een navigatie-update. Want ‘we zijn er bijna’ zingen terwijl je verouderde navigatiekaarten je de verkeerde kant opsturen is behoorlijk ‘datzo’. Wij zijn Ditzo. Fijne vakantie!

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer