strictly cars with character

BMW 507 roadster van Elvis weer als nieuw

8 augustus 2016
Of Elvis Presley stiekem toch nog leeft? Z’n BMW 507 roadster in ieder geval wel. Of beter gezegd: nogmaals. BMW Group Classic toont de herbouwde open 507 op 18 augustus tijdens het Concours d’Élégance in Pebble Beach. Het verhaal achter de restauratie van de BMW 507 van The King of Rock and Roll leest als een jongensboek. Als Elvis Presley op 20 december 1958 z’n BMW 507 in ontvangst neemt, is de tweezitter al een zeldzaamheid. Tussen 1955 en 1959 zijn er immers slechts 254 exemplaren gebouwd van de tweezitter. De pas 23-jarige Presley kan de auto – net als andere beroemdheden zoals Alain Delon, Ursula Andress en John Surtees -makkelijk betalen, omdat hij dan al een paar jaar doorgebroken is. Hij schaft de auto aan op het moment dat hij z’n dienstplicht vervult in Duitsland. Presley koopt de 507 als tweedehands. Autocourer Hans Stuck heeft de auto namelijk heel het jaar al ‘ingereden’ in de vorm van verschillende heuvelklimkampioenen. Ook staat de 507 met chassisnummer 70079 al op de IAA in Frankfurt en andere internationale autoshows. In de film Hula-Hopp Conny speelt het eveneens een rolletje.

Lipstick

De BMW 507 van Elvis is gespoten in de kleur Federweiß, maar daar ziet de wereldster snel vanaf als z’n smetteloze auto steeds onder de rode lipstick van vrouwelijke fans zit. Hij laat hem overspuiten in lipstick-resistent rood. Het zullen niet de laatste wijzigingen zijn. Als Presley in 1960 terugkeert naar z’n vaderland verkoopt hij de 507 aan een Chrysler-dealer in New York. De nieuwe eigenaar is radiopresentator Tommy Charles die de 507 ombouwt om mee te racen. Hij lepelt er een Chevrolet-krachtbron in en vervangt onder meer het dashboard, de transmissie en de achteras.

Pompoenenpakhuis

Via via komt de auto in 1968 terecht bij Jack Castor. De ruimtevaartingenieur wil hem graag restaureren. De daad wordt echter niet bij het woord gevoegd en opgeslagen in een pompoenenpakhuis lijkt de wereld nooit meer iets te gaan vernemen van de beroemde 507 met chassisnummer 70079. Castor weet immers niet dat Elvis Presley de auto ooit bezat. Tot hij in een BMW-magazine een verhaal leest over z’n auto. Hij neemt contact op met de journalist achter het artikel en de rest is geschiedenis.

Restauratie

Pas in 2014 staat de 507 in de werkplaats van BMW Group Classic. De experts herbouwen de 507 zoals het origineel en gebruiken daarbij technieken uit de jaren vijftig in combinatie met hedendaagse technologie. De motor – het originele hart van de BMW 507 was inmiddels verwijderd - wordt met reserveonderdelen compleet nieuw opgebouwd. De 507 krijgt ook z’n originele lakkleur Federweiß terug. Tijdens het Concours d’Élégance in Pebble Beach op 18 augustus schudt de BMW 507 na decennialang weer z’n heupen. En als Elvis dan stiekem toch nog leeft, zien we hem daar in Californië vast in het publiek staan.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer