strictly cars with character

Dodge Challenger gaat de strijd aan met vierwielaandrijving

6 september 2016
In de driestrijd tussen de Ford Mustang, Chevrolet Camaro en Dodge Challenger verliest laatsgenoemde duidelijk terein. Dodge wil dat goedmaken door de Challenger vierwielaandrijving mee te geven en door de Hellcat als wide-body versie op te voeren.  Het is misschien een typische Amerikaanse aangelegenheid, toch is het voor ons Europeanen fascinerend om te zien hoe Ford, Chevrolet en Dodge tegen elkaar opbieden als het om hun muscle cars gaat. Vooral de topversies van de Mustang, Camaro en Challenger zitten elkaar nauw op de hielen in een heuse pk-wedloop. De laatste plaagstoot daarin werd onlangs nog gegeven door de Ford Mustang Shelby GT500 die wellicht in de nieuwe versie naar ruim 800 pk gaat, iets waar de Dodge Challenger SRT Hellcat en Chevrolet Camaro ZL1 nog maar van kunnen dromen.

Vierwielaandrijving

Met Ford voorlopig in ‘the lead’ in de concurrentiestrijd der muscle cars, voelt Dodge dat het terrein aan het verliezen is. Want ook Chevrolet ligt gevoelsmatig voor met haar nieuwere Camaro. Daarom komt Dodge voor haar Challenger nu met een tegenstoot. Dit najaar moet de Challenger ook te rijden zijn met vierwielaandrijving, iets dat de Mustang en Camaro niet hebben. Vorig jaar toonde Dodge de vierwielaandrijving al op de Challenger GT AWD Concept tijdens de SEMA. Op haar beurt leende het conceptmodel de techologie van de Chrysler 300 en Dodge Charger die al jaren als AWD leverbaar zijn.

Wide-body

Verder wil Dodge – ter differentiatie – de SRT Hellcat leveren als wide-body variant. Het model moet dan door het leven gaan als Challenger ADR. De Challenger als ADR en ADW hebben als taak voor Dodge het vuurtje brandend te houden tot aan 2018, want dan staat er eindelijk een nieuwe generatie op stapel. Verwacht wordt dat de nieuwe Challenger het zelfde platform deelt als de Alfa Romeo Giulia en bovendien flink lichter is dan de vorige generatie Challenger.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer