Autosalon van P" /> Autosalon van P"> Autosalon van P"> CARROS Magazine - Autosalon van Parijs, de samenvatting
strictly cars with character

Autosalon van Parijs, de samenvatting

30 september 2016
Op de grootste autobeurs van dit najaar, de Autosalon van Parijs, kwam er de afgelopen dagen heel wat nieuws voorbij. CARROS brengt alle highlights kort en krachtig.

De concepts

Je hebt conceptmodellen in alle vormen en maten. Het meest interessant zijn die concepts die binnen afzienbare tijd het zullen schoppen tot productiemodel. Tot die groep behoort onder meer de BMW Concept X2 die als sportieve variant op de huidige X1 door het leven moet gaan. De Hyundai RN30 Concept lijkt eveneens productieklaar. Hij moet met z’n 380 pk de sportieve N-afdeling van de Zuid-Koreanen cachet geven. De Honda Civic Type-R Concept laat zien hoe de nieuwe snelle Civic er komt uit te zien. In Parijs staan ook conceptmodellen die vooral bedoeld zijn als design-statement omdat ze te extreem zijn om in productie te gaan. De Renault TreZor mag daar zeker toe gerekend worden, net als de Vision Mercedes-Maybach 6 met ellenlange motorkap. De Mercedes Generation EQ concept en Volkswagen ID vormen een bijzondere groep conceptmodellen. Beide auto’s zijn volledig elektrisch en moeten over een paar jaar de weg op als pioniers voor hun merk; ze zijn de eerste volwaardige elektromodellen volgens een nieuwe design- en gebruiksfilosofie.

De elektro-aandrijvers

Waar de elektrisch aangedreven modellen van Mercedes-Benz en Volkswagen zich vooral op de toekomst richten, laat Opel met de Ampera-E zien dat een actieradius van meer dan 500 kilometer (New European Driving Cycle) anno 2016 al mogelijk is, ook als je geen Tesla Motors heet.  Verder staan in Parijs diverse Smarts met een stekker (de Smart Fortwo en Forfour Electric Drive) en heeft de Renault Zoe een grote accupakket meegekregen. Porsche toont de Panamera 4 E-Hybrid, waarbij de 3,9-liter biturbo-V6 gekoppeld is aan een 136 pk en 400 Nm sterke elektromotor.

De sportievelingen

Veel sportief nieuws uit Parijs, te beginnen met de MINI Clubman John Cooper Works met een krachtig uiterlijk en 231 pk. In 6,3 seconden moet de lange MINI de 0-100 km/u sprint volbrengen. Bij Alfa Romeo staat de Giulia Veloce op de stand. Deze krachtige variant is binnenkort beschikbaar met een 2,2-liter diesel met 210 pk of een 2,0-liter turbomotor met 280 pk. Audi heeft zowel de nieuwe Audi S5 Sportback staan met 354 pk en 500 Nm als de Audi RS3 Sedan met 400 pk. Met hoge snelheid de wind door de haren is onder meer mogelijk met de Lamborghini Centenario Roadster, de Mercedes-AMG GT Roadster en GT C Roadster en de zeer prijzige LaFerrari Aperta met 963 pk. Ferrari toont daarnaast ook nog de GTC4 Lusso T met V8 en achterwielaandrijving, die net onder de versie met V12 komt te staan. Ook gespot de GLM G4, de nieuwe benaming voor de Nederlandse Savage Rivale Roadyacht GTS. Op de beursvloer kon Mercedes-AMG bevestigen dat het werkt aan een hypercar met F1-genen.

De nieuwigheden

Opvallen in de Franse hoofdstad kun je als merk ook met innovaties. Infiniti openbaart er zijn nieuwe motorentechniek waarbij sprake is van een variabele compressieverhouding. Deze VC-T-motor moet in 2018 al het daglicht zien als een 272 pk sterke tweeliter viercilinder die 27 procent zuiniger  is dan – maar wel even krachtig als - een 3.0 V6. BMW laat met de i3 en i8 CrossFade zien hoe fraai twee  lakkleuren kunnen combineren, terwijl Lexus haar stoelen met spinnenwebpatroon toont - de Lexus Kinetic Seat Concept – in haar opzienbarende Lexus UX Concept.

De showroom-tijgers

Naast al die conceptmodellen en extreme sportievelingen, is er op de Autosalon ook genoeg ‘normaals’ te zien waarvoor je binnenkort de showroom inloopt. Audi brengt de tweede generatie van haar Q5 spoedig naar de dealer, terwijl de Land Rover Discovery aan de vijfde generatie begint. En omdat stoere offroad-looks hip is, komt Mercedes-Benz met de E-klasse All Terrain. Lexus voorziet haar IS van een facelift en Jaguar heeft in de loop van 2017 de XF Sportbrake af.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer