strictly cars with character

De nieuwe BMW 5 Serie Sedan: alle details

13 oktober 2016
Vanaf februari volgend jaar gaat hij de weg op: de nieuwe BMW 5 Serie Sedan. Hij is er onder meer als plug-in hybride en als sportieve achtcilinder. De nieuwe BMW 5 Serie Sedan is weer lichter dan zijn voorganger. Tot honderd kilo ditmaal. Het afslankkuurtje is te danken aan het gebruik van meer aluminium. Ook belooft de nieuwe 5 Serie het meest aerodynamische jongentje van zijn klas te zijn. In combinatie met de haast ideale gewichtsverdeling valt de 5 Serie dus weer net iets lichtvoetiger de bochten aan. Het nieuwe ontworpen onderstel is uit te voeren met Integral Active Steering en intelligente vierwielaandrijving xDrive.

Autonoom

Ook bij BMW valt de term ‘autonoom rijden’. Tot de assistentiesystemen die dit mogelijk maken behoren onder meer een uitwijkhulp, een systeem dat waarschuwt voor verkeer dat kruist en een rijbaanassistent. Een stereocamera, radar en ultrasoonsensoren houden de omgeving rondom de auto in de gaten. Wie alle veiligheids- en rijassistentiesystemen aanvinkt op de optielijst komt tot liefst 23 sensoren. De semi-automatische piloot kan tot een snelheid van 210 km/h zelfstandig accelereren, remmen en sturen.

Op afstand

Tot de comfortfuncties van de BMW 5 Serie Sedan behoren onder meer een fullcolour BMW Head-Up Display met een projectie-oppervlak dat 70 procent groter is dan voorheen en een niet-verblindende grootlicht BMW Selective Beam met een bereik van maximaal 500 meter. Ook handig is het optionele Remote Parking-systeem dat het mogelijk maakt om de BMW 5 Serie Sedan op afstand te parkeren met de autosleutel. Eveneneens noemenswaardig is Remote 3D View waarbij via de smartphone driedimensionale beelden van de omgeving van de auto zijn op te vragen.

Turbo

Alle leverbare motoren – BMW start eerst met twee dieselmotoren en twee benzinemotoren -beschikken over BMW TwinPower Turbo techniek. Ze worden gecombineerd met achterwielaandrijving of de intelligente vierwielaandrijving BMW xDrive. De modellen met benzinekrachtbronnen zijn de BMW 530i met 252 pk en de 540i met 340 pk. De eerste snelt in iets meer dan zes tellen van 0-100 km/u en de 540i doet daar minder dan vijf seconden over. Bij de diesels is het kiezen uit de BMW 520d en 530d. Ze bieden vermogens van respectievelijk 190 pk en 265 pk. De 530d heeft een fors maximumkoppel van 650 Nm en sprint vanuit stilstand in 5,7 seconden naar 100 km/u.

Achtcilinder

Iets later in 2017 volgen dan nog een instapdiesel met 190 pk, een plug-in hybride en een krachtige achtcilinder. De plug-in hybride gaat door het leven als BMW 530e iPerformance en koppelt  een viercilinder benzinemotor aan een elektromotor. Topmodel in de reeks is de BMW M550i xDrive die 462 pk uit z’n V8-motor haalt. In exact vier tellen legt hij de klassieke sprint af.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer