strictly cars with character

Was het maar weer zomer: de Audi A5 Cabriolet

4 november 2016
Zijn officiële debuut maakt de Audi A5 Cabriolet pas op 14 november op de Los Angeles motor show, toch geeft hij zich nu al helemaal bloot. Ten opzichte van de vorige generatie A5 Cabriolet is het nieuwe model  een kleine vijf centimeter langer. Doordat ook de wielbasis ietsje is gegroeid krijgen de achterpassagiers – de Audi A5 Cabriolet belooft een volwaardig vierzitter te zijn – bijna 2 centimeter extra knieruimte. Ook belangrijk bij een Cabriolet is hoe snel het dak opent en sluit. Bij de A5 Cabriolet is dat behoorlijk rap. In 15 seconden opent de stoffen kap zich en in 18 seconden is het weer gesloten. Zoals bij de meeste cabrio’s kan dat al rijdend gebeuren tot een snelheid van 50 km/u.

Stijver, niet zwaarder

Het stoffen dak is opnieuw ontwikkeld en heeft aan akoestiek gewonnen, waardoor het in het interieur met de kap dicht een stuk rustiger is bij hogere kruissnelheden. Door het gebruik van staal met hoge sterkte wint het platform van de Audi A5 Cabriolet aan stijfheid. Die extra stijfheid is nodig om het ontbreken van het vaste dak in de constructie te compenseren. Volgens Audi is het huidige model tot 40 procent stijver dan zijn voorganger. Toch is de auto niet zwaarder geworden. Een wagengewicht van 1.690 kilo betekent een afslankkuurtje van 40 kilo.

Extra ruimte

Met het dak dicht bedraagt het bagagevolume 380 liter, een flinke toename ten opzichte van de vorige A5 Cabriolet, waar slechts 320 liter in meekon. De achterbank is bovendien op een 50/50-manier te verdelen, om extra bagageruimte te creëren.

Motoriseringen

De Audi A5 Cabriolet wordt leverbaar met twee 2.0 TFSI benzinevarianten (252 pk en 190 pk) en drie dieselvarianten: de 2.0 TDI (190 pk) en de 3.0 TDI V6 (218 pk of 286 pk). Het topmodel is de Audi S5 Cabriolet die uit zijn nieuw ontwikkelde 3.0-liter V6 turbomotor een vermogen levert van 354 pk. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=Csejsn931tI[/embed]

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer