strictly cars with character

Jaguar I-Pace scoort maximaal in Euro NCAP-test

14 december 2018

Natuurlijk moeten elektrische auto’s er ook aan geloven; de Euro NCAP-test. De Jaguar I-Pace brengt het er goed vanaf en scoort vijf sterren.

Recent zagen we nog dat vier of vijf sterren halen in de Euro NCAP-crashtest geen zekerheidje is. De modellen van Fiat-Chrysler (FCA) deden het dit jaar namelijk niet goed. Bij Jaguar Land Rover hebben ze het wat dat betreft beter voor elkaar, want de laatste tien van hun modellen kregen de maximale score in de Europese botsproeven.

Torsiestijfheid

De laatste in de rij dit jaar die die felbegeerde vijf sterren scoort is de Jaguar I-Pace. De auto blijkt onder meer te profiteren van het lichtgewicht aluminium carrosserie met het geïntegreerde accupakket. Met een stijfheid van 36 kNm per graad biedt de I?PACE de hoogste torsiestijfheid van alle Jaguars. De I-Pace is volgens de Britten de eerste auto die voorzien is van gesmede aluminium verbindingen. Bovendien is voor het eerst hittebehandeling van geperste panelen toegepast. Zo vergroot Jaguar de sterkte van de aluminiumlegeringen in de zones die het meest te lijden hebben bij een botsing.

Scores

De Jaguar I-Pace scoorde 91 procent op de bescherming van volwassen inzittenden. Kinderen zijn met een score van 81 procent iets minder goed beschermd, maar brengen het er bij een botsing nog zeer goed van af. Ook de veiligheidssystemen werden beoordeeld met een score van 81 procent. Volgens Jaguar scoorde de I-Pace uitmuntend op een zijdelingse crash, al dan niet tegen een paal.

Innovaties

De I-Pace is onder meer uitgerust met een omhoogkomende motorkap die de klap voor een geschepte voetganger verzacht. Omdat voorkomen altijd beter dan genezen is, heeft de I-Pace ook een detectiesysteem met automatische noodstopfunctie aan boord dat tijdig voetgangers en fietsers opmerkt. Andere slimmigheid is de AVAS: een systeem dat geluid produceert om de fluisterstille elektrisch rijdende I-Pace aan te kondigen.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer