strictly cars with character

Autoshow Detroit: ruim baan voor de elektrische SUV

15 januari 2019

De SUV verkoopt goed wereldwijd. En de elektrische auto is hip. Combineer de twee, gooi er een coupé-daklijn sausje overheen en je hebt de blauwdruk voor de conceptcar anno 2019.

De jaarlijkse autoshow van Detroit is gaande en daar zien we – heel Amerikaans – behoorlijk wat SUV’s voorbij schuivelen. Zo presenteert Ford haar vernieuwde Explorer en komt Kia lang met haar luxe achtzitsTelluride. Ook Infiniti, Nissan en Cadillac presenteren in de VS gloednieuwe SUV’s. Geen productieklare versies, maar studiemodellen die elektrisch en markant zijn.

Conceptmodel van Cadillac

Cadillac presenteerde haar elektrische SUV net voor de show. Haar nog naamloze SUV oogt haast als een nieuwe batmobiel; enorme neuspartij, extreem geknepen lichtunits en een sportieve aflopende daklijn. Actieradius en andere specificaties ontbreken nog, maar de Amerikanen wilden wel kwijt dat ze een waar elektro-offensief zijn begonnen. In 2023 moet het merk zeker 20 volledig elektrische auto’s in haar aanbod hebben.

Infiniti QX Inspiration

Infiniti komt met de QX Inspiration naar de autostad. Een grille ontbreekt, want de QX is volledig elektrisch. Wat het studiemodel precies kan, melden de Japanners niet, maar een blik in het interieur leert dat het futuristische uiterlijk daar een vervolg krijgt. We zien aan opvallend rechthoekig stuurtje en een breed doorlopend digitaal display. Volgens het merk geven elektrificatie en andere technologiën de kans om haar designfilosofie door te ontwikkelen.

Nissan IMs concept

Van Infiniti is het een kleine stap naar ‘moedermerk’ Nissan. Haar IMs concept is een elektrische auto die verregaand autonoom is en een actieradius kent van ruim 610 kilometer. De twee elektromotoren geven de vierwielaangedreven IMs een vermogen van meer dan 480 pk. Hoewe de auto niet in productie gaat, zullen diverse stijlkenmerken en technologiën in de IMs de oversteek maken naar reguliere Nissan-modellen. Nissan laat het interieur bijvoorbeeld een andere vorm aannemen zodra de zelfrijdende modus wordt ingeschakeld. Bovendien kleuren de voor- en achterlichten blauw, als teken aan voetgangers en andere bestuurders dat de inzittende het stuur uit handen hebben gegeven.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer