strictly cars with character

Audi SQ8 TDI: dieselkrachtpatser met compressor

24 juni 2019

Audi presenteert nu ook een sportieve dieselversie van haar grootste SUV. De Audi SQ8 TDI is voorzien van een achtcilinder krachtbron met liefst 435 pk aan vermogen en 900 Nm aan koppel.

Bij een SUV als de Q8 hoort natuurlijk een versie met een bruut van een motor. En die versie levert Audi binnenkort. Aan het eind van de zomer staat immers de Audi SQ8 TDI in de showroom en die auto krijgt een achtcilinder dieselmotor met biturbotechnologie aan boord. Zowel het vermogen – 435 pk – als het maximumkoppel – 900 Nm – zijn bovenmaats. In 4,8 seconden snelt de Audi SQ8 TDI van nul naar honderd. Die sprint verloopt onder meer zo rap dankzij de elektronische compressor die de turbochargers ondersteunt. De elektronische compressor wordt overigens aangedreven via een elektrische 48-voltsysteem. Dat 48-voltsysteem vormt bovendien de basis van het mild-hybrid systeem aan boord. Bij het afremmen wordt de energie die vrijkomt teruggestuurd naar de batterij. Het maakt de Audi SQ8 TDI een stukje efficiënter, want per honderd kilometer wordt een half litertje minder diesel verbruikt.

Luchtvering

Het sportieve karakter van de Audi SQ8 TDI blijkt ook uit de aanwezigheid van een adaptieve luchtvering met instelbare demping. De carrosserie kan over een hoogte van 9 centimeter omhoog en omlaag. Op de optielijst staan onder meer een sportdifferentieel dat in snel genomen bochten de aandrijfkracht over de achterwielen verdeelt (de Audi SQ8 TDI is overigens vierwielaangedreven) en vierwielbesturing. Gewoon standaard is de actieve elektromechanische rolstabilisatie. Bij hobbels in de weg, compenseert deze technologie de oneffenheden zodat je zorgeloos hard door kunt scheuren.

Kloeke looks

Vanzelfsprekend is de Audi SQ8 TDI van verre te herkennen als sportieveling. De grille is aangepast met S-accenten en ook 21-inch wielen zijn van de partij. Een maatje groter laten monteren is overigens ook mogelijk. In het interieur voeren donkere tinten de boventoon. Verder kun je mat geborsteld aluminium accenten terugvinden. Voor carbon of eikenhouten details wordt je doorgewezen naar de optielijst.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer