strictly cars with character

Topmodel binnen Q7-serie presenteert zich: Audi SQ7 TDI

22 juli 2019

Recent kreeg de Audi Q7 een flinke facelift. Nu presenteert het merk met de vier ringen ook het topmodel binnen de reeks; de 435 pk sterke Audi SQ7 TDI.

Zeer sportief dieselen kun je bij Audi met diverse SUV’s. De krachtigste versie van de Q5, Q7 en Q8 zijn immers een TDI. De SQ7 TDI is nieuw, omdat die versie meegaat in de facelift die de Q7 onlangs kreeg.

Compressor

Audi kiest voor een 435 pk sterke V8 vierliter turbodiesel met elektrische compressor aan boord van de SQ7 TDI. Het zeer aanzienlijke koppel van 900 Newtonmeter is al voorhanden vanaf 1.250 tpm. De elektrische compressor ondersteunt immers de twee turbo’s bij lage toerentallen. Op het moment dat de turbodruk nog niet op niveau is, voert de compressor lucht naar de verbrandingskamers. Mede dankzij de ‘instant power’ verloopt de acceleratie van nul naar honderd in 4,8 seconden.

Rolstabilisatie

Een achttraps tiptronic-automaat verdeelt de aandrijfkrachten over alle vier de wielen. Een sportdifferentieel is standaard en vierwielbesturing staat op de optielijst. De fijnproever vinkt - al loerend naar al die extra's - meteen ook het advanced suspension-pakket met actieve elektromechanische rolstabilisatie aan. Elke oneffenheid in de weg wordt weggefilterd door het innovatieve systeem en ook in bochten krijgt het overhellen van de carrosserie geen kans.

De sportieve jas die de Audi SQ7 TDI aantrekt bestaat uit dubbele lamellen in de grille, aluminiumkleurige buitenspiegels en met chroom afgewerkte uitlaten. De 20-inch velgen zijn standaard, net als flinke remschijven (400 mm vóór en 370 mm achter) met zwarte remklauwen.

Binnenin zien we donkergetint leer met Alcantara terug en geborsteld aluminium. S sport-stoelen met geïntegreerde hoofdsteunen staan op de optielijst.

De Audi SQ7 TDI is vanaf begin september te bestellen. Prijzen volgen binnenkort.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer