strictly cars with character

Saoedi-Arabië verbant alle auto’s in gloednieuwe futuristische stad Neom

12 januari 2021

Je moet niet aan je auto gehecht zijn in de nieuw te bouwen stad Neom. Het megalomane project bant namelijk al het autoverkeer uit. Binnen vijf minuten loopafstand vind je alles wat je nodig hebt.

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman presenteerde deze week de plannen voor de bouw voor een gloednieuwe stad in zijn thuisland. De metropool die Neom gaat heten, gaat alle verbeelding te boven. Onder de bijnaam ‘The Line’ wordt er een stad gebouwd die de nieuwe woonplaats wordt van liefst 1 miljoen mensen en die zich uitstreekt over een smalle, rechte strook van liefst 170 kilometer lang. Met het project gaat 500 miljard dollar gemoeid.

Autoloos

In de stad worden geen wegen gebouwd en is geen plaats voor de auto. Te voet moet je binnen vijf minuten alles van dagelijks belang kunnen bereiken. Je verplaatsen binnen de uitgestrekte stad kan ook via het ondergrondse transportsysteem. In de kennismakingsvideo zien we (vanaf 2 minuut 46) dat zowel personen- als vrachtvervoer op zeer hoge snelheid onder het aardoppervlak plaatsvinden. Binnen 20 minuten kun je elke uithoek van de stad bereiken, zo klinkt het. Als kers op de taart krijgt Neom ook een van de grootste luchthavens ter wereld. Neom moet – vrij van CO2-uitstoot -  het (wereldwijde) centrum van technologie en zaken worden.

De bouw van Neom start het eerste kwartaal van dit jaar en zal minimaal tien jaar duren. Het project zal naar schatting 380.000 banen opleveren.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer