strictly cars with character

“Je mag best investeren in je rijbewijs”

26 maart 2021

Elke automobilist heeft ermee te maken gehad: het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen,  dat beoordeelt of je veilig op weg kunt en waar je het rijbewijs kunt aanvragen. Sinds anderhalf  jaar - het CBR verkeerde toen in een turbulente tijd - is Alexander Pechtold er algemeen  directeur. “Ik vond het best een gewaagde keus om mij te voor te dragen.”

Het CBR-kantoor op het droevig ogende Rijswijkse kantorenpark bevestigt de coronadesolatie. Het oranje met blauwe gebouw, waar het normaal zoemt van gespannen afrijkandidaten, waar vreugde en geluk van de geslaagden wedijveren met het verdriet en de boosheid van de gezakten, oogt verlaten. Het parkeerdek, normaal het decor voor auto’s met een L op het dak die strijden om het laatste plekje, is nu een asfaltvlakte. Een bewaker in uniform komt de deur opendoen. De beveiliging van het pand is flink opgeschaald sinds in januari vorig jaar een boze man de hal van het gebouw grondig in de fik stak.”Die man was voor de negende keer gezakt en kon dat niet verkroppen”, zegt Alexander Pechtold, die op het moment van de brand nauwelijks twee maanden directeur was en meteen een verbouwing van de centrale hal kon aankondigen. “Alles was zwart geblakerd. Vier miljoen euro schade en een half jaar het pand niet kunnen gebruiken. Dat hakt erin.” Pechtold, voormalig burgemeester, minister en fractieleider in de Tweede Kamer namens D66, staat inmiddels een kleine anderhalf jaar aan het roer van het CBR. Hij kreeg de baan op het moment dat de organisatie ook bestuurlijk min of meer in brand stond. Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen zei ervan uit te gaan dat Pechtold snel een dialoog op gang zou brengen met alle belanghebbenden en rust zou brengen in de organisatie.

Velen denken dat het CBR alles te vertellen heeft over rijscholen, maar dat ligt genuanceerder, is het niet?
“Nou, de rijschoolbranche is onze belangrijkste toeleverancier, zo simpel is het. Rijschoolhouder is nog steeds een vrij beroep. Je hoeft er geen opleiding voor te volgen. Je moet er wel een examen voor afleggen, maar het voortraject kun je allemaal zelf regelen. Een L op het dak van de auto en rijden maar."

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 2/2021. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer