strictly cars with character

Het verhaal van twee broers: Fiat 6C 1500

9 april 2021

De Fiat 6C 1500 in dit verhaal is uniek. Niet omdat het type nu zo uitzonderlijk is, maar door z’n historie. De auto werd namelijk in 1936 gekocht door F1-coureur Luigi Villoresi. Hij en zijn eveneens racende broer gebruikten de auto in het begin van hun carrière, die zou leiden tot racen op het hoogste niveau.

6 januari 1937. Verspreid over de uithoeken van Europa staan er equipes klaar voor de start van de zestiende Rally van Monte Carlo. In het begin van de jaren dertig werd besloten dat simpelweg rondjes rijden rondom Monaco een te kleine uitdaging is geworden voor de steeds betere auto’s. En dus staan teams nu klaar op verre plaatsen als Stavanger, John o’Goats en Boekarest om zo snel mogelijk naar Monaco te rijden. Zelfs Amsterdam is door de goede contacten van de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club KNAC een vertrekpunt. Maar voor dit verhaal verplaatsen we ons naar het warme zuiden, naar de stad Palermo op Sicilië. Tussen de deelnemers die zich in de vroege ochtend hebben verzameld staan twee Milanese broers met hun privéauto, de Fiat 6C 1500 uit dit verhaal. Ze hebben beiden al wat ervaring in de racerij en staan op het punt internationaal door te breken. Eén van hen zou de geschiedenis ingaan als een der beste Formule-1 coureurs aller tijden, de ander zou herinnerd worden door een tragisch ongeval. Maar zover is het op die vroege januarimorgen nog niet. Ze starten de zescilinder motor van hun gloednieuwe Fiat, drukken het gaspedaal in en beginnen met spinnende wielen aan een rit van meer dan vierduizend kilometer.

Gigi en Mimi

Luigi Gigi (1909) en Emilio Mimi Villoresi (1914) waren telgen uit een rijk Milanees gezin. Hun grootvader was een beroemde ingenieur en bouwer van de Canale Villoresi, een nog altijd belangrijk irrigatiekanaal. Hun vader was verantwoordelijk voor een groot deel van de elektriciteitsvoorziening in de stad Milaan. Beide jongens genoten een comfortabele jeugd en waren al op vroege leeftijd geïnteresseerd in de wonderlijke en snelgroeiende wereld van automobielen.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 2/2021. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer