strictly cars with character

Oeps, de computerchips zijn op (1)

22 april 2021

Ook bij Jaguar Land Rover merken ze nu dat er een tekort is aan computerchips. In zowel de fabriek in Castle Bromwich en Halewood staan de productiebanden een weekje stil.

Dat betekent dat er vanaf maandag een week geen Jaguars XE, XF en F-Type worden geproduceerd. Ook de Land Rover Discovery Sport en Range Rover Evoque rollen een aantal dagen niet van de band. De fabrieken in Solihull, Slowakije, Brazilië en China gaan wel door met produceren. De Range Rover en Jaguar F-Pace blijven dus gewoon gebouwd worden.

Run op chips

De covid-pandemie gooit roet in het eten aldus Jaguar Land Rover. Door het veelvuldig thuiszitten- en werken is er een run ontstaan op computers, spelcomputers, smartphones en tablets die ook allemaal voorzien zijn van computerchips. Dat het tekort van chips serieus is, bewijzen cijfers van IHS Markit. Volgens het onderzoeksbureau kan de wereldwijde jaarproductie van auto’s 700.000 stuks lager uitvallen.

Lange adem

Volgens chipmaker Nvidia zullen de ergste leveringsproblemen in het voorjaar van 2022 verholpen zijn. Concurrent Intel denkt dat haar productie over zes tot negen maanden pas omhoog kan en verwacht dat het chiptekort nog jaren gaat duren. De grote Taiwanese chipmaker TSMC (en Apple-toeleverancier) ziet pas verlichting vanaf 2023.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer