strictly cars with character

Heuvelklim: Jaguar F-Type P575 AWD R

26 juli 2021

CARROS Magazine nummer 4 staat grotendeels in het teken van autorijden in de toekomst. Recalcitrant als zij zijn, besloten Huib de Vries en Maurice Volmeyer dus in de historie te duiken. De tijd waarin je met blaffende motoren kon meedoen aan de KNAC Heuvelklim, die jaarlijks duizenden bezoekers trok. Het werd een sentimental journey met een merk dat binnenkort alleen nog elektrische auto’s maakt.

In het eerste septemberweekeinde van 1970 kwam op de Camerigerberg in Zuid-Limburg een einde aan een uniek stuk autosportgeschiedenis. Vijftien keer werd hier de KNAC Heuvelklim verreden. Een klimmetje van niks. Met onze hedendaagse Jaguar zijn we boven voor we het weten. Is dit alles? vraagt de fotograaf. Ik ben bang van wel. Ruim vijftig jaar later kunnen we ons nauwelijks voorstellen dat hier op dit smalle, slechts 1.200 meter korte parcours met een paar scherpe knikken tussen Epen en Vijlen serieus autosport werd bedreven. Toch was dat zo. Volgens de autosportverslaggever van het Limburgs Dagblad uit die tijd was het motto “Tanden op elkaar, schuren met die pot en zo snel mogelijk naar boven!” Bekende namen hebben hier hun sporen verdiend. Ben Pon, Toine Hezemans, Carel Godin de Beaufort: allemaal verschenen ze aan de start in Camerig. Vijftien keer werd hier de KNAC Heuvelklim verreden. Een klimmetje van niks.

Groot risico

De klim stond bekend als een lastige wedstrijd. De deelnemers in verschillende klassen kregen de kans in slechts twee runs de snelste tijd te laten noteren op het ultrakorte, bochtige stukje weg door het bos. Vijftien keer werd hier de KNAC Heuvelklim verreden. De klim stelt weinig voor. Met onze F-Type R bereiken we in een vloek en een zucht de top, waar de boomwortels door het asfalt groeien.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 4/2021. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer