strictly cars with character

Porsche specialist Auto Service Kraan: allemaal familie

13 september 2021

Hij sleutelt ruim zes decennia vol passie aan Porsches, dat maakt Piet Kraan één van ’s werelds meest ervaren specialisten. Vooral zijn motorkennis is ongeëvenaard, al komen zoons Marcel en Ronald aardig in de buurt. Sandor van Es ging langs bij een familiebedrijf pur sang.

De oudere lezers kunnen het zich waarschijnlijk herinneren: de Amerikaanse sitcom All in the family. Onwillekeurig moeten we eraan den ken als we bij de firma Kraan in Aalsmeer op bezoek zijn. Het is overigens louter de naam van de serie die de associatie oproept, want het contrast met de op alles en iedereen mopperende Archie Bunker kan haast niet groter zijn. Hier geen gekibbel, Piet Kraan en zijn zonen werken goedgehumeurd en eensgezind aan hun gezamenlijke liefde: het restaureren en onderhouden van Porsches. Bij voorkeur luchtgekoelde. “Al zeggen we geen nee als er iemand met een 996 of een Cayenne langskomt, hoor.”

Karel Oudewortel

Het familieverhaal begon in 1960, toen de destijds piepjonge Kraan aangeno men werd bij Autopon aan de Overtoom in Amsterdam. Hij ging aan de slag op de motor- en versnellingsbakafdeling en sleutelde daarnaast aan de raceauto’s van Ben Pon. Van de 356 tot en met de 906, ze kwamen allemaal voorbij in die roerige beginperiode. Op een gegeven moment begon het een beetje te wringen tussen de straat- en racedivisie, herinnert de inmid dels 78-jarige pater familias zich. “Kwam Pon op vrijdagmiddag terug van de trainin gen op Zandvoort, werd er een klantenwagen van de brug gehaald omdat er aan zijn raceauto gewerkt moest worden. Dat ging op een gegeven moment niet meer, dus wer den de afdelingen gescheiden: collega Karel Oudewortel legde zich toe op de racerij en Racing Team Holland, ik verhuisde met de particuliere tak naar Badhoevedorp.” Na enige tijd werd Piet gevraagd om te helpen een Porsche-dealer in Amstelveen op te zetten, later keerde hij als chef-werkplaats terug naar de importeur, inmiddels in Amersfoort. In 1988 begon hij voor zichzelf en twaalf jaar later namen Ronald en Marcel het bedrijf over. Niettemin is senior nog steeds een dag of drie per week op de zaak te vinden.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 5/2021. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer