strictly cars with character

Jensen Interceptor (1966-1976): Gezichtsbedrog

4 oktober 2021

Een loodzware Britse sportwagen in een elegante Italiaans jas van Carrozzeria Touring. En om de verwarring compleet te maken, huist er onder motorkap een moddervette Amerikaan. Bij de Jensen Interceptor is niets wat het lijkt, ontdekken Huib de Vries en Maurice Volmeyer.

We schrijven 1975, oliecrisis. Ras-Amsterdammer Leo Arendse en zijn vrouw runnen een Simca-garage en tankstation in het Gelderse De Steeg, aan de weg van Dieren naar Arnhem. Arendse, net gestopt met racen met zijn Simca 1000 (die u kent van de stoeptegel in het vooronder) omdat dat toch een beetje te gevaarlijk werd, zoekt een uitlaatklep. Een echte GT moet het worden. Als liefhebber van stijlvol design moet het bovendien een elegante sportwagen zijn, geschikt voor snelle ritten naar Frankrijk of Italië. En aangezien Arendse verslaafd is aan snelheid moet er in elk geval een dikke motor in. Hij probeert van alles. Jaguar E-Type, een Aston Martin, een Ferrari Dino zelfs. Het is het allemaal niet. Totdat er in De Steeg een wondermooie, beige Jensen Interceptor met gorgelende V8 aan de pomp verscheen. De garagehouder weet meteen: dit moet hem worden. Na een lange zoektocht vindt hij een exemplaar bij Rob Slob in Beverwijk. Een series II uit 1970 met een kenteken uit 1973, want de auto was de eerste drie jaar bereden door een Britse diplomaat in Den Haag.

Superleggera

Door de ogen van 2021 straalt een Jensen Interceptor vooral seventies uit. Toch werd de auto al in 1966 onthuld op Earls Court in London. Tegelijkertijd met de FF, die op het oog sterk lijkt op de Interceptor, maar onderhuids een heel andere auto is. De FF was voorzien van een geavanceerd vierwielaandrijfsysteem dat doet denken aan wat Audi later ‘quattro’ doopte.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 6/2021. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer