strictly cars with character

Natuurmomenten: Jeep Compass

13 oktober 2021

De vernieuwde Jeep Compass heeft vierwielaandrijving. Dat lijkt logisch, gezien de ronduit legendarische merknaam, maar die logica behoeft nuance. De Compass is namelijk in principe voorwielaangedreven, maar wie de plug-in hybride versie kiest krijgt er aangedreven achterwielen bij. En heel veel stilte.

De Compass van Jeep is de eerste crossover SUV die gepresenteerd wordt onder de vlag van Stellantis, het conglomeraat van veertien merken dat ontstond met het samengaan van PSA (Peugeot, Opel etc.) en FCA (Fiat, Chrysler etc.). Vandaar dat het merk uitdrukkelijk spreekt van de New Compass, waar ‘vernieuwd’ een betere aanduiding zou zijn. Het ‘nieuwe’ model lijkt vooral uiterlijk nog erg op de vorige Compass. En daar had Jeep ook wel reden toe: vier op de tien verkochte Jeeps in Europa zijn een Compass. En dan zijn al te drastische uiterlijke wijzigingen niet handig.

4x4x4

Onderhuids gebeurde er echter meer. Jeep koos voor het topmodel, de 4Xe 240, een 1,3 liter viercilinder met turbo die 180 pk op de been brengt en de voorwielen aandrijft, in combinatie met een elektromotor die zestig pk naar de achterwielen stuurt. Daarmee is de Compass vierwielaangedreven, zonder dat daar een zware cardanas aan te pas komt. Die as kon ook best worden gemist, want met ruim 1.800 kilogram is de Compass geen lichtgewicht.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 6/2021. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer