strictly cars with character

Tegenpolen: Mercedes-Benz 300 C vs Tesla Model Y Long Range

3 januari 2022

Staan we tegenover of naast elkaar? Het is een vraag die je dezer dagen vaak hoort. Daarna volgt meestal de vaststelling dat we - zonder polarisatie - in grote gezamenlijkheid de planeet moeten redden. En precies daarom zet Thomas Bangma hier twee auto’s naast elkaar die elkaars tegenpolen (lijken te) zijn, maar die in het kader van 125 jaar auto in Nederland juist heel mooi laten zien waar we vandaan komen en waar we naartoe (lijken te) gaan.

Mercedes-Benz, één van de oudste fabrikanten ter wereld, verblijdde de verstokte liefhebbers van middenklasse-sedans afgelopen zomer zowaar met een kersverse C-Klasse (overigens ook leverbaar als Estate), terwijl relatieve nieuwkomer Tesla vooral zijn aandeelhouders blij maakte. Tesla haalt namelijk voor het eerst daadwerkelijk diverse verkoop- en productie-doelstellingen. Alleen, de nieuwe ‘giga-factory’ in Berlijn heeft flinke vertraging opgelopen, door wat gezeur over een paar bomen meer of minder, terwijl ze in Duitsland nog stroom opwekken met bruinkool. Maar goed, daar staan dan weer wél een boel mannen van middelbare tot hogere leeftijd tegenover, die nog vol trots in een dertig jaar oude Mercedes 190 (mét katalysator tegen de zure regen) rijden. Hetgeen uiteraard het allerbeste is wat je kunt doen om je persoonlijke CO2-uitstoot te minimaliseren, want dan heb je in tegenstelling tot je buurman al minstens zes keer géén nieuwe auto gekocht.

Maar goed, zelfs in het land waar nog driftig wordt gefaxt en waar je in de horeca nog met cash betaalt moeten ze vooruit. Uiteindelijk zal ook die goeie ouwe 190 E of D plaats moeten maken voor een nieuwe. En het mooie is, dat je dan bij de lokale Mercedes-dealer nog steeds een heel erg schone diesel, een heel erg zuinige benzine, een al dan niet milde hybride, of zo’n welhaast angstaanjagend moderne EQ kunt kopen. En dan is het niét de puur elektrische aandrijving die een EQ(S) zo vooruitstrevend maakt (want elektrisch aangedreven ‘automobielen’ waren er vele jaren eerder dan hakkepuffende koetsjes), maar alles eromheen.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 8/2021. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer