strictly cars with character

Met de Volvo V90 Recharge naar Göteborg: Het grote onthaasten

7 januari 2022

Waarom doet Volvo het in Nederland zo goed? En al jaren heeft de Zweedse fabrikant hier, buiten Zweden, het grootste marktaandeel. Om uit te zoeken hoe dat lukte stapten Huib de Vries en Maurice Volmeyer in een Volvo V90 Recharge en reden naar Göteborg, Volvo’s bakermat. Zij ontdekten daar een havenstad met Nederlandse roots en werden getroffen door de ontspannen levensstijl aan de Zweedse westkust.

Wij Nederlanders hebben meer gemeen met de Zweden dan we denken. En als dat ergens duidelijk wordt, is het in Göteborg, de op één na grootste stad van het land. Göteborg werd in 1621 gesticht door Koning Gustav II Adolf op een strategische plek: het enige stukje kust dat het hele jaar ijsvrij was, aan de monding van de Göta rivier. Hij riep hiervoor de hulp in van de Hollanders, die voor hem een plan maakten. Slimme Nederlandse stadsplanners bedachten de ligging van de havenstad, Amsterdamse dijkmeesters en stratenmakers bepaalden het stratenpatroon. De plattegrond van de nieuwe stad zag er zelfs zó Nederlands uit dat de stad in de Zweedse volksmond ‘Nieuw-Amsterdam’ werd genoemd. De tweede burgemeester was de Nederlander Jakob van Dijck en het Nederlands werd zelfs een tijd officieel erkend als tweede taal. Anno 2021 voelt de stad nog steeds vertrouwd voor ons Hollanders. De grachten, de bakstenen gebouwen, de vele Volvo’s…

110 'MIL'

Tja, die Volvo’s. Göteborg is natuurlijk de bakermat van Volvo, dat wist u al. Hier werd het bedrijf in 1927 opgericht. En ook al is de autotak inmiddels in handen van het Chinese Geely, het hoofdkantoor, de belangrijkste fabriek en het designcentrum staan hier aan de Zweedse kust. En dat is te zien op straat. Is een dikke V90 in Nederland een vrij zeldzame verschijning, in Göteborg staan ze op elke straathoek. Hier in deze stad is de fullsize estate net zo gewoon als een Volkswagen Polo bij ons. In dat opzicht zijn we toch een beetje uit elkaar gegroeid. Maar wij snappen die Zweden wel. De afstanden zijn groot in dit dunbevolkte land. Een weekeindje naar je stuga (vakantiehuisje) aan een bosmeer in midden Zweden betekent al snel een rit van vele honderden kilometers. Wist u trouwens dat de Zweden daar een officieuze Zweedse mijl, de ‘mil’ voor hebben uitgevonden? Een mil staat voor tien kilometer. Dan lijkt de afstand minder groot, zo lieten we ons wijsmaken. Wij reden vanaf de redactie in hartje Amsterdam de 110 ‘mil’ naar Göteborg in één ruk en kwamen uitgerust en relaxed aan. Met dank aan het inmiddels legendarische Volvo-meubilair, nog steeds het allerbeste dat de auto-industrie te bieden heeft. Oh, en de topsnelheid van alle Volvo’s is sinds vorig jaar begrensd op 180 km/h, dus we raakten ook niet opgefokt op de Duitse Autobahn. Hebt u geen trek in een lange rit? Geen nood, dan rijdt u gewoon naar Kiel (550 kilometer) en neemt aldaar de nachtboot van Stenaline naar Göteborg. Scheelt ook een hotelovernachting.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 8/2021. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer