strictly cars with character

Toyota’s wachtwoord: bZ4x

26 augustus 2022

De eerste volledig elektrische Toyota bZ4x mag dan een naam van een hoofdlettergevoelig wachtwoord hebben, zijn komst betekent voor ‘s werelds grootste autofabrikant niets minder dan een revolutie.

Ooit was Toyota koploper als het om duurzaamheid ging. Aan het begin van deze eeuw werd half Hollywood gezien in een Prius, want alles draaide destijds ineens om duurzaamheid en met het compacte spaarwonder kon je laten zien dat je héél milieubewust was. Sindsdien heeft Toyota echter een beetje zitten dutten. Daardoor kon niet alleen Tesla uitgroeien tot wereldmerk, maar konden ook merken als Volkswagen, Hyundai en Kia een voorsprong opbouwen. Nu is Toyota echter weer aangehaakt en de verwachtingen met betrekking tot de bZ4x zijn hooggespannen.

'Beyond Zero'

Toegegeven, de naam is niet echt sexy. Maar volgens Toyota zit er achter de tongbrekende letter-cijfercombinatie bZ4x een logica. De afkorting bZ staat voor ‘Beyond Zero’, waarmee Toyota aangeeft dat de ambities op het vlak van veiligheid en duurzaamheid verder gaan dan 0 procent uitstoot. De 4 heeft betrekking op het formaat (vergelijkbaar met de Toyota RAV4) en de X duidt op cross-over. Althans, zo heeft de marketingafdeling het bedacht. Waarvoor dank, alleen zijn we het nu alweer vergeten. Hoe dan ook, Toyota wil tussen nu en drie jaar liefst vijftien puur elektrische modellen introduceren, waaronder zeven bZ-modellen. De vrees bestaat dan ook dat we voorlopig nog niet af zijn van de wachtwoordachtige namen.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 5/2022. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer