strictly cars with character

Nu in de kiosk (of abonneer): CARROS Magazine #7-2022

8 november 2022

Nu in de kiosk (of abonneer): CARROS Magazine #7-2022
Nog geen abonnee? Kijk dan snel even hier, want voor slechts 42 euro (8 nummers) krijg je elke editie automatisch op je deurmat. Zo mis je geen enkel nummer. Dit staat in CARROS Magazine #7-2022.

Kort gesproken: Milan Nedeljkovi?, BMW AG

Tijdens de introductie van de i7, het elektrisch aangedreven vlaggenschip van BMW in Dingolfing, praatte Huib de Vries even bij met Milan Nedeljkovi?, Board Member for Production bij BMW AG.

Carros configurator: Jeep Grand Cherokee
Jeep haalde in 2019 voortijdig de Grand Cherokee uit het Nederlandse gamma. Bij een leuke benzineversie bestond de helft van de aanschafprijs namelijk uit belastingen, dus er werd bijna geen wiel meer verkocht. Maar begin dit jaar maakte de Grand Cherokee zijn comeback als veel zuinigere plug-in hybride, waarbij de staat geen grootaandeelhouder meer is in de aanschafprijs. Hoog tijd om een mooie versie van deze Amerikaanse geweldenaar bij elkaar te puzzelen.

DS 7: twee gedachten
De DS 7 Crossback is vernieuwd en heet voortaan DS 7. Volgens zijn makers is het niet meer nodig te benadrukken dat de auto een mix is van carrosserievormen, al was het maar omdat zo’n beetje alle concurrenten dat ook niet meer doen. De eerste rij-impressie maakt duidelijk dat de ‘zeuven’ hinkt op twee gedachten.


VINFAST VF 8 EN VF 9 UIT VIETNAM: ORIGNELE AANPAK
Dat er uit Azië steeds meer automerken komen mag genoegzaam bekend zijn. Japan en Zuid-Korea zijn meer dan gevestigde orde, China komt in hoog tempo op, maar Vietnam kenden we nog niet. VinFast waagt een poging op de voller en voller wordende Nederlandse automarkt. Belangrijkste wapens: Italiaans design, acculease en tien jaar garantie.

Mercedes-Benz EQS SUV: Emotionele intelligentie
Een elektrische Mercedes-Benz in Colorado. Het land van de onbegrensde mogelijkheden, waar het aantal laadpalen niettemin danig begrensd is. Thomas Bangma ging op avontuur en ontdekte dat gewetenswroeging niet nodig is bij een trip met een elektrisch aangedreven drietonner over The Rockies scenic byway.


RANGE ROVER SPORT FIRST EDITION: SCHUILPLAATS
Geef je de voorkeur aan Dsquared2 in plaats van een maatpak van Oger, dan valt de Range Rover Sport vermoedelijk ook in de smaak. Technisch vergaand overeenkomstig met de ‘grote’ Range Rover, maar mooi wel een kleine veertig mille minder kostbaar en nog steeds razend indrukwekkend.


Hongqi E-HS9: Zwaar op de maag
Zijn naam klinkt als een hamburgervariant en de grille is karikaturaal. Maar verder maakt de overdadig luxueuze Hongqi E-HS9 - sinds kort geïmporteerd door Stern - best hongerig, zo concludeert Erik Kouwenhoven na een eerste kennismaking.


Citroën C5 X: Op een tapijt van bubbels
De Citroën C5 X is een opmerkelijke Franse nieuwkomer. Een echte crossover, want het is een mengelmoes van carrosserievormen, maar het is een zeer ruime en opmerkelijk comfortabele auto. Huib de Vries en Maurice Volmeyer gleden in deze Franse Grande Routière deinend als op een tapijtje van bubbels naar de Champagne.


CEES MAAT, MANAGING DIRECTOR THE PAYINGIT GROUP: “Een oudere, gave auto is leuker dan een nieuwe”
Bij The Payingit Group vinden ze dat goed werkgeverschap draait om mensen. En dus zorgt het bedrijf goed voor zijn medewerkers, waarbij er extra aandacht is voor de auto van de zaak. Dat zijn altijd youngtimers, van een BMW 6 Serie tot een Porsche 911, vertelt managing director Cees Maat (1985). “We vinden dat beloning veel meer is dan wat we elke maand netto overmaken.”


Mercedes-Benz E300de versus DS9 E-Tense 250: Spätburgunder of Pinot Noir?
Licht gekoeld moeten ze zijn, de Spätburgunder en de Pinot Noir, daar zijn de meeste liefhebbers het over eens, maar verder zie je toch vaak een scheiding der geesten. Kan zelfbenoemd auto- en wijnkenner Thomas Bangma het met zichzelf eens worden over de voorkeur voor Duits of Frans?


De Daily Driver van Jeroen van der Hek: “Alle stress verdwijnt bij het omdraaien van de sleutel”
De Daily Driver van Jeroen van der Hek is een origineel Nederlands geleverde Jaguar XJS 5.3 V12 uit 1991 in de kleur Jade Green. “Ik ben fan van twaalfcilinder motoren, vanwege hun zijdezachte loop en het turbineachtige geluid. Het is helaas een uitstervend ras.”


TACHYON MOTORSPORT: SNELLER DAN HET LICHT
Met een oorsprong in de autosport heeft Tachyon de vleugels inmiddels aardig gespreid. Want hoewel de medewerkers nog altijd vol overgave op race- en rallycircuits te vinden zijn, ontwerpen en produceren zij daarnaast onderdelen voor enkele grote namen in de super- en hypercarindustrie. Yuri van Koeveringe bezocht dit gedreven Nederlandse bedrijf op hun nieuwe locatie in Eemnes.


INSTAPPEN – BMW 2002 tii 1971 – 1975
Bij het bijna-bankroet in 1959 kan niemand vermoeden hoe sterk de Bayerische Motoren Werke er een decennium later alweer voor zullen staan. Het is het resultaat van het juiste model op het juiste moment en een efficiënte uitbreiding van het programma. Met de feestelijke 2002 tii als een van de hoogtepunten. We geven gas met de stamvader van alle sportieve compacte BMW’s.


MERCEDES-BENZ 300 SL ROADSTER (1960): MELLOW YELLOW
Je zou denken dat inmiddels alles wel is gezegd en geschreven over de Mercedes-Benz 300 SL. De ontwikkeling, racegeschiedenis, rij-impressies, testverslagen, technische essays, het kwam allemaal al voorbij. Toch was er tijdens het Villa d'Este Concorso d'Eleganza aan het Comomeer dit jaar een drukte van belang rondom de 300 SL Roadster van Münchenaar Erich Oswald. Niet alleen omdat zijn auto stond te stralen in zijn uraniumgele lak (geen grap overigens, maar de officiële kleurnaam), maar ook omdat deze roadster een van de meest originele en complete 300 SL's ter wereld is.


Klassiekertrends: Waan van de dag
Voor een klassieker met een celebrity-achtergrond wordt vaak aanzienlijk meer betaald dan voor eenzelfde auto met een doorsnee historie. Dat is niet altijd de moeite en het geld waard.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer