strictly cars with character

De Daily Driver van Jeroen van der Hek: “Alle stress verdwijnt bij het omdraaien van de sleutel”

2 december 2022

De Daily Driver van Jeroen van der Hek is een origineel Nederlands geleverde Jaguar XJS 5.3 V12 uit 1991 in de kleur Jade Green. “Ik ben fan van twaalfcilinder motoren, vanwege hun zijdezachte loop en het turbineachtige geluid. Het is helaas een uitstervend ras.”

Met wie hebben we het genoegen?
"Jeroen van der Hek, 41, en heb samen met mijn vriend een aantal vergader- en congreslocaties in Midden-Nederland.”

Welke auto rijdt u?
"Een origineel Nederlands geleverde Jaguar XJS 5.3 V12 uit 1991 in de kleur Jade Green, met een Sage Green interieur en 16 inch Lattice kruisspaak sportwielen."

Waarom koos u specifiek voor deze auto?
"Allereerst vanwege z’n 'looks'. Vanuit elke hoek bekeken is de XJS uniek. Zijn lange neus, de 'flying buttresses' (de bogen van het dak naar de achterspatborden) en de smokey achterlichten: een XJS is gewoon kunst op wielen. Deze grijs/groene ton-sur-ton kleurcombinatie geeft de auto iets sinisters, maar is een stuk frisser dan racing green of donkerblauw. Daarnaast ben ik fan van twaalfcilinder motoren vanwege hun zijdezachte loop en het turbineachtige geluid. Het is helaas een uitstervend ras."

Hoe komt u aan dit exemplaar?
"Een frisse, origineel Nederlandse XJS is moeilijk te vinden, zeker met een lage kilometerstand. Deze auto stond bij een bekend adres in Jaguar-land. De vorige eigenaar was een kunstenaar die naar het buitenland verhuisde. Hij kocht de auto op z’n twintigste en koesterde hem meer dan 20 jaar. Toen ik de auto zag was ik meteen verkocht, de deal was dan ook snel rond."

Waarvoor gebruikt u de XJS zoal?
"Het rijden van een XJS is wel even anders dan een Mercedes of BMW uit die periode. Tijdens de eerste meters denk je dat een vaarbewijs meer geschikt is dan een rijbewijs. Z’n lange veerwegen, gevoelloze besturing, sponzige remmen, de drietraps automaat: alles voelt als een échte klassieker. Maar na verloop van tijd begrijp je beter waarvoor deze auto is gebouwd. De XJS is een rustige cruiser, een auto waarmee je ‘gentlemen-style’ over B-wegen kunt zoeven. Het is een feest om na een drukke werkdag in de XJS te onthaasten, alle stress verdwijnt bij het omdraaien van de sleutel."

Wat is z’n beste eigenschap?
"Op een mooie zomeravond lekker over de Veluwe toeren. En dan in het pittoreske Hattem een ijsje eten. Het liefst op een bankje, met uitzicht op de XJS. Dat is pas echt genieten!"

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer