Als we het over eigen risico hebben, denk je waars" /> Als we het over eigen risico hebben, denk je waars"> Als we het over eigen risico hebben, denk je waars"> CARROS Magazine - Hoe werkt het eigen risico bij een autover
strictly cars with character

Hoe werkt het eigen risico bij een autoverzekering?

22 januari 2024
Als we het over eigen risico hebben, denk je waarschijnlijk al snel aan een verzekering. Niet gek, want deze twee dingen worden vaak in één adem genoemd. Je krijgt er bijvoorbeeld mee te maken bij een zorgverzekering, maar ook bij een autoverzekering. Bij een zorgverzekering weten de meeste mensen inmiddels wel hoe het eigen risico werkt, maar bij een autoverzekering is dit nog niet altijd het geval. Daarom leggen wij je in deze tekst uit hoe het eigen risico werkt bij een autoverzekering.

Wat houdt eigen risico in?
Voordat we kijken hoe het eigen risico bij een autoverzekering werk, is het eerst handig om te weten wat het precies is. In principe kun je aan de naam al veel afleiden, want het gaat hier om het risico dat je zelf draagt. Bij een verzekering met verplicht eigen risico draai je zelf altijd op voor het eerste deel van de kosten.

Sluit je een autoverzekering af met een eigen risico van 500 euro? Dan moet je dit bedrag eerst opmaken voordat je verzekeraar geld uitkeert. Als je een rekening van 450 euro krijgt voor het verhelpen van schade aan je auto, betekent dit dus dat je zelf opdraait voor het hele bedrag. Krijg je een rekening van 600 euro? Dan betaal je zelf 500 euro en vergoedt je verzekeraar 100 euro.

Je betaalt eigen risico maar één keer
Door het bovenstaande voorbeeld denk je misschien dat je bij iedere schade aan je auto de eerste 500 euro zelf betaalt. Gelukkig is dit niet het geval, want het eigen risico geldt namelijk voor een heel kalenderjaar. Maak jij je eigen risico in februari al ‘op’ en ontstaat er later in het jaar opnieuw schade aan je auto? Dan worden alle kosten vergoed door je verzekeraar. Althans, als de schade binnen de dekking van je autoverzekering valt.

Er is niet altijd eigen risico bij een autoverzekering
Bij sommige verzekeringen geldt er standaard een verplicht eigen risico, maar dit is niet altijd het geval. Een autoverzekering is hier een voorbeeld van. Er zijn verzekeraars waar je wel standaard eigen risico betaalt als je bijvoorbeeld
schade rijdt, maar dit is niet overal zo. Je kunt ook een autoverzekering afsluiten zonder verplicht eigen risico. De kosten worden dan volledig gedekt door je verzekeraar, waardoor je zelf niets hoeft te betalen.

Verschil tussen verplicht en vrijwillig eigen risico
Ben je druk bezig met het
verzekeren van je auto? Dan is het je misschien al opgevallen dat verzekeraars onderscheid maken tussen verplicht en vrijwillig eigen risico. Als er sprake is van verplicht eigen risico, geldt dit voor iedereen die de autoverzekering afsluit. Verzekeringnemers draaien dan zelf op voor het eerste deel van de kosten. Alles boven dit bedrag wordt vergoed door je verzekeraar.

Op het gebied van autoverzekeringen wordt vaak onderscheid gemaakt tussen verplicht en vrijwillig eigen risico. Het belangrijkste verschil is dat je zelf beslist of je wel of geen vrijwillig eigen risico wilt. Kies je voor vrijwillig eigen risico? Dan draai je zelf op voor een groter deel van de kosten. Hierdoor denk je misschien dat dit niet interessant is. Keerzijde van de medaille is dat je een lagere premie betaalt als je voor vrijwillig eigen risico kiest. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, des te meer je bespaart op de premie van je autoverzekering.

 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer