strictly cars with character

De mannen met de hamer

31 oktober 2023
Bij het Belgische Atelier UGO werkt een aantal van ’s werelds meest gerenommeerde plaatwerkers. Als ware kunstenaars buigen, hameren en walsen ze aluminium carrosseriedelen van bijzondere Italiaanse klassiekers.

Kijk”, zegt Steve Parmiter terwijl hij een lade van zijn smetteloze gereedschapskist opentrekt. “Dit is mijn allereerste hamer, van toen ik ooit stage liep. Dat is niet alleen een stuk nostalgie, ik gebruik hem nog steeds.” Het is een van de vele slaginstrumenten die we netjes op een rij zien liggen; voor het betere carrosseriewerk zijn immers hamers van vele soorten nodig, van diverse groottes en gewichten, en met een enorme variatie aan vormen. Het minutieus opgeruimde gereedschap is een weerspiegeling van de werkomgeving. Bij Atelier UGO kun je van de vloer eten. In de ‘baaien’ waar aan de auto’s wordt gewerkt, omgeven door sfeervol aangeklede muren met onder meer lichtreclames van Alfa Romeo, Ferrari, Agip, Pirelli en Lamborghini, heerst rust en orde. Zelfs het onvermijdelijke gehamer van Parmiter en zijn twee kompanen werkt nauwelijks verstorend. Het geluid doet haast therapeutisch aan.

Uit de hand gelopen hobby

Atelier UGO, gevestigd onder de rook van Gent, is het geesteskind van de jonge Belgische ondernemer Arthur, die niet bij zijn achternaam genoemd wil worden. Hij bestempelt het als een uit de hand gelopen hobby, begonnen in coronatijd. “Ik had een Alfa Romeo 1900 Ghia die gerestaureerd moest worden, maar ik vertrouwde de mensen waar de auto zou terechtkomen niet zo. Toen bedacht ik om het zelf te doen. Ik heb gereedschappen plus wat machines gekocht, en een paar mensen uit Italië ingehuurd. Zo is het begonnen.” De Vlaming verkocht een aandeel van een van zijn andere zaken en met dat geld kreeg zijn Atelier UGO écht handen en voeten. De Italianen werden vervangen door twee Britten en een Nieuw-Zeelander: Steve Parmiter, Jack Ellis en Simon Richards.

Lees verder

Het gehele artikel kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 6/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).
 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer