strictly cars with character

Rolls-Royce Spectre: luxueuze gamechanger

20 oktober 2023
De overgang naar elektrisch rijden betekent voor veel sportieve merken een forse aderlating op het gebied van sensaties, actieradius en geluidsbeleving. Maar bij de nieuwe Rolls-Royce Spectre valt hierdoor juist alles op zijn plek.

Ferrari’s gillen, AMG’s grommen en Bentleys bulderen. Maar in de wereld van de auto’s met verbrandingsmotoren wordt maar één merk steevast geassocieerd met de absentie van geluid. Rolls-Royces hebben altijd gefluisterd, ook al hebben ze in de regel meer cilinders onder de motorkap dan de meeste bolderbasten van de sportwagenmerken. Brits understatement heet zoiets. Maar ook dat fluisteren is vanaf nu verleden tijd. Bij de nieuwe Rolls-Royce Spectre hoor je namelijk nagenoeg niets meer. Compleet geïsoleerd van de buitenwereld zoef je zacht zoemend richting je bestemming. Dat zoemtoontje is afkomstig van de banden, die eveneens ontwikkeld zijn om zo weinig mogelijk van zich te laten horen. Je kunt uiteraard iemand inhuren om je te laten rijden, maar de meeste eigenaren van de Spectre rijden volgens Rolls-Royce liever zelf.

Paparazzi

Want je rijdt een Rolls-Royce niet omdat je zo graag incognito wilt blijven. En dat bleven we dan ook niet. We hebben ons een heel weekend lang een celebrity gevoeld, achtervolgd door paparazzi. Carspotters stonden uren te posten tot ik terugkwam, ik ben tientallen kilometers lang achtervolgd door auto’s waaruit aan alle kanten camera’s en telefoons hingen en jongemannen kregen spontaan trillende handen toen ik zei dat ze wel even achter het stuur mochten zitten. De Spectre is niet alleen opvallend wanneer je kiest voor ‘in your face’ kleuren als ‘kwarktaart roze’, ‘kneitergeel’ of een kleur groen die we - als ‘ie niet op een Rolls-Royce had gezeten - omschreven zouden hebben als ‘diarreegroen’. De Spectre doet andere auto’s namelijk op schaalmo[1]dellen lijken. De wielen, de schofthoogte, de breedte en de grootte van de portieren: in alles is dit model even bigger than life. Dat intrigeert de omstanders. Introverte persoonlijkheden zouden doodongelukkig worden achter het stuur, want iedereen kijkt naar binnen. Eén keer snel een vinger in je neus en tien mensen hebben het gezien.

Lees verder

Het gehele artikel kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 6/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).
 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer