strictly cars with character

Dromen van elektrisch racen op Le Mans

4 september 2023
Als iets belangrijk is bij elektrische auto’s, dan is het de laadsnelheid. Wanneer die omlaag gaat, kunnen de batterijpakketten ook kleiner worden. Zo bezien heeft InMotion, het studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven, een baanbrekende vondst gedaan: een accupakket dat in vier minuten vol is, vooral dankzij een revolutionair koelsysteem. Wij gingen kijken, een week voordat de vinding groots werd gepresenteerd.

Voordat het NOS Journaal iets aan auto’s doet moet, de redactie wel erg overtuigd zijn. Maar op donderdag 13 juli was het zover: het InMotion studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven had belangwekkend nieuws. InMotion presenteerde een accupakket dat daadwerkelijk in vier minuten kan snelladen tot tachtig procent en volledig geladen goed is voor tenminste 250 kilometer rijden. Precies een week voor die bekendmaking waren wij al aanwezig in de technische ruimte van InMotion op de Automotive Campus in Helmond, precies één pand naast het onderkomen van het begin dit jaar failliet verklaarde Lightyear.

Teammanager Julia Niemeijer (22) staat ons te woord, zittend naast de LMP3 raceauto waarin het revolutionaire accupakket zal worden ingebouwd. Projectmanager Oole van de Donk (24) luistert mee en vult aan waar nodig. Het team waarin beiden zitten is bijna aan het eind van haar periode; elk jaar krijgt InMotion een nieuwe samenstelling en zodoende wordt er door studenten op vrijwillige basis gewerkt aan de droom, die jaren geleden is ontstaan: deelnemen aan de 24 Uren van Le Mans met een volledig elektrische auto.

Julia, die haar bachelor technische bedrijfskunde al achter de rug heeft en dit najaar aan haar masterstudie begint, is er in korte tijd achter gekomen dat ze toch wel iets heeft met auto’s. “Ik had tot dan toe nooit naar Formule 1 gekeken, maar vorig jaar keek ik eens naar een wedstrijd die Max Verstappen won. Vanaf dat moment ben ik Formule 1 gaan volgen met mijn vader. Ik ben min of meer toevallig bij InMotion terecht gekomen omdat ik op zoek was naar iets waarin ik mij als persoon kon ontwikkelen. Ik kon kiezen uit verschillende autoteams en vond toen deze, met een elektrische raceauto, wel erg gaaf. Het is heel natuurlijk gegaan; ik heb een heel jaar lang met iedereen over het project mogen praten, het mogen presenteren en er veel over geleerd. Een bijzondere ervaring. Dat gevoel heb ik ook elke keer als ik hier in Helmond de technische ruimte binnenloop. En als onze auto op het circuit voorbijkomt heb ik elke keer weer kippenvel.”

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 5/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer