strictly cars with character

deBruyn Ferox V8: Recidivist

14 juni 2023
Maarten de Bruijn doet het - wellicht tot eenieders verbazing - gewoon nóg een keer: eigenhandig een heel bijzondere sportwagen bouwen. Waarom? Gewoon, omdat (hij) het kan. En omdat er een markt voor is.

Eerst maar eens het collectieve geheugen opfrissen. Gevoelsmatig leek het langer geleden dat we op de burelen van het niet nader te noemen autoblad waar ik destijds werkte een telefoontje kregen van ene Maarten de Bruijn. Hij had planologie gestudeerd, maar bleek tevens in de schuur van het ouderlijk huis te Gorssel een sportwagen met de modelnaam Silvestris V8 te hebben gebouwd. Hij achtte die goed genoeg om te laten testen door misschien wel de meest gevreesde autojournalist van zijn tijd. Het was 1999 en achteraf zie je pas hoe dapper het was wat Maarten toen deed. Het (lovende!) artikel kreeg de titel ‘Spijkerhard’. Een onschuldige verwijzing naar het laten herleven van de oud-Hollandsche merknaam Spyker, waarvan Maarten samen zijn toenmalige zakenpartner de rechten had gekocht. Vele jaren later bleek de kop boven het verhaal enigszins omineus te zijn geweest. In hun gezamenlijke pogingen het vergeten automerk in de vaart der volkeren op te stoten, botste de zachtaardige uitvinder/constructeur steeds vaker met de spijkerharde jurist/zakenman. Over dit avontuur - om niet te zeggen dat het een dollemansrit was - is inmiddels méér dan genoeg gezegd en geschreven. Voor Maarten is dat wellicht iets te spannende jongensboek een decennium nadat de Spyker-productie definitief stopte, en na het onlangs uitgesproken faillissement van Spyker N.V., nu dan eindelijk helemaal dicht. Er is letterlijk en figuurlijk ruimte voor iets nieuws.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 3/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer