strictly cars with character

Lucid Air vs Mercedes-AMG GT 63 S E: vreemd vermogen

8 juni 2023
1111 pure elektro-pk’s tegen een systeemvermogen van 843 pk, hoe verhoudt zich dat tot elkaar in het echte leven? Dat is de prangende vraag waar Thomas Bangma al een tijdje mee rondliep. Deze confrontatie was dus onvermijdelijk. 

Het echte leven.. Dat betekent dus meteen dat we het niet over ranke sportwagens kunnen hebben. We hebben het hier over grote, comfortabele (zaken) sedans. Auto’s waarmee je uitstekend kunt komen voorrijden, hoewel je daar bij de AMG wellicht een paar vraagtekens bij kunt plaatsen. Want het is op z’n zachtst gezegd een ietwat intimiderende verschijning, vooral in het sinistere Obsidiaanzwart van de testauto. Over zaken gesproken: Mercedes-Benz maakte het afgelopen jaar bijna vijftien miljard winst. Zelfs in de F1 gaat het langzaam maar zeker weer de goede kant op. En het runnen van een F1-team is dankzij de budget-caps tegenwoordig ook een uitstekende businesscase, dus om veel vreemd vermogen zitten in Stuttgart niet echt verlegen. Geheel in tegenstelling tot Lucid, dat recentelijk nog een stevige financiële injectie kreeg uit het Saoedische Public Investment Fund. Het gaat niet allemaal van een leien dakje bij het bijzonder ambitieuze, Amerikaanse Lucid, leverancier van wat ze zelf ‘Luxury Electric’ noemen. De productiedoelstellingen worden naar verluidt nog steeds bij lange na niet gehaald en de verkopen schijnen vooralsnog een beetje tegen te vallen.

Op zichzelf niet geheel onbegrijpelijk, want het is bepaald niet eenvoudig om vanuit het niets een premium brand neer te zetten. Een merk-imago - vooral niet te verwarren met merkbeeld - is iets waar doorgaans lang aan gewerkt dient te worden. Ook in dat opzicht kunnen de verschillen tussen Lucid en AMG-Mercedes nauwelijks groter zijn. Waar ‘hele volksstammen’ inmiddels lachend een tonnetje of twee over hebben voor een topmodel uit de collectie van Das Haus, denken de meesten toch wel twee keer na voordat ze een dergelijke som geld naar Lucid (wie zei u..?) overmaken.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 3/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer