Bijna alle dieselauto’s die nu te koop zijn overschrijden de NOx-norm tijdens een praktijktest. Dat bli" /> Bijna alle dieselauto’s die nu te koop zijn overschrijden de NOx-norm tijdens een praktijktest. Dat bli"> Bijna alle dieselauto’s die nu te koop zijn overschrijden de NOx-norm tijdens een praktijktest. Dat bli"> CARROS Magazine - Diesels andere merken overschrijden ook NO
strictly cars with character

Diesels andere merken overschrijden ook NOx-norm

13 oktober 2015

Bijna alle dieselauto’s die nu te koop zijn overschrijden de NOx-norm tijdens een praktijktest. Dat blijkt uit testen onder realistische omstandigheden van het Britse bedrijf Emissions Analytics.

Gemiddeld genomen produceren dieselauto’s bij een meting in een realistische test vier keer zoveel NOx als in de nu geldende laboratoriumtest (NEDC), zo stelt het bedrijf vast. Sommige merken doen het echter dan het gemiddelde: Mercedes, Mitsubishi en Honda overschrijden de NOX-norm slechts twee tot drie keer. Bij geen van de onderzochte merken zou overigens sprake zijn van software die een emissietest herkent en alleen dan correcte waarden produceert. Dat impliceert dat de gebruikte testmethode zoals al heel lang wordt gedacht, niet voldoet.

De Duitse automobilistenclub ADAC deed eerder ook al tests om de uitstoot van NOx bij diesels te controleren. Daarbij werd de WLTC-test (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures) gebruikt en die leverde voor enkele dieselauto’s een tien keer zo hoge NOx-uitstoot op als in de bestaande test is toegestaan. De Renault Espace Energy dCi 160 stootte elf keer zo veel NOx uit, de Jeep Renegade 2.0 tien keer zo veel. Veel andere dieselmodellen produceerden zes keer zoveel NOx als in de nu geldende emissietest, waaronder de Hyundai i20 1.1, de Fiat 500x 1.6 en de Citroën DS5 Hybrid4. (Bron: The Guardian)

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer