strictly cars with character

Carros Nieuwsflash: MINI, Volvo en ‘rijklaarkosten inclusief’

2 november 2016
De Carros Nieuwsflash van woensdag 2 november: MINI Countryman heeft een prijskaartje, Volvo en Geely openen samen fabriek en rijklaarkosten niet langer verborgen.

MINI Countryman voorzien van prijskaartje

Gisteren meldden we al dat op 11 februari de nieuwe BMW 5 Serie bij de dealer staat. Bij concerngenoot MINI kun je dan tegelijk terecht voor de MINI Countryman die op dezelfde dag de showroom inrijdt. De Countryman – gebouwd in Nederland – start bij 32.900 euro voor de 136 pk sterke 1,5-liter driecilinder. Wie voor een diesel kiest, kan terecht vanaf 37.500 euro en krijgt dan de 150 sterke Cooper D mee naar huis. De prijzen van de plug-in hybride Countryman worden in een later stadium bekendgemaakt.

Rijklaarkosten niet langer verborgen

Sinds gisteren – 1 november – zijn autodealers verplicht om de rijklaarkosten op te nemen in de prijs die ze communiceren. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) eist namelijk dat prijzen van auto's in advertenties transparant zijn. Het doel van de maatregel is om korte metten te maken met verborgen kosten. Volgens de ACM kan een consument alleen op deze manier de prijzen tussen verschillende aanbieders goed vergelijken. In de praktijk bedragen de rijklaarkosten tussen de 600 en 1500 euro, waarden die dus voortaan in de gecommuniceerde autoprijs verrekend zijn.

Volvo en Geely maken samen auto’s

De onderlinge banden tussen Volvo en haar moederbedrijf Geely worden nog maar eens aangetrokken. Voortaan gaan de twee merken samen auto’s bouwen in de Chinese havenstad Taizhou. De nieuwe fabriek gaat compacte auto’s bouwen voor zowel Volvo als Geely. Volvo laat onder meer ook haar Volvo S90 Excellence bouwen in China, maar die luxe limousine rolt van de band in de fabriek in Daqing (Noord-China). Volvo en Geely lijken elkaar na zes jaar steeds beter aan te vullen. Zo verkocht Volvo dit jaar bijna 10 procent meer auto’s in China, terwijl Geely op de thuismarkt liefst 37% meer auto's aan de man bracht. Ook werken de twee nauw samen bij de lancering van het nieuwe merk Lynk & Co.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer