strictly cars with character

Jaguar XE SV Project 8 weer sneller op de Nürburgring

24 juli 2019

De productie van tot 300 stuks gelimiteerde Jaguar XE SV Project 8 eindigt later dit jaar. Om nog maar eens te laten zien dat de Britten beschikken over ’s werelds snelste vierdeurs sedan, snoepte de Project 8 z’n eigen ronderecord op de Nürburgring af.

Een snelle ronde op de Nürburgring-Nordschleife rijden staat voor een sportief model gelijk aan het beklimmen van de apenrots. Nu stond de Jaguar XE SV Project 8 al fier op z’n borst te trommelen op die rots, maar recent bleek dat het nóg sneller kon. De nieuwe toptijd van de Jaguar XE SV Project 8 bedraagt 7 minuten en 18 seconden (en nog een fractie van een tel meer) en daarmee is de 600 pk snelle XE bijna drie tellen sneller dan tijdens de geslaagde recordpoging in 2017. Achter het stuur tijdens het 20,6 kilometer lange rondjes zat wederom Vincent Radermecker.

7 tellen sneller

Dat Jaguar weer het circuit op ging was niet echt nodig – het record was al in handen – maar het merk kan nu wel trots melden dat het 7 seconden sneller is dan de eerstvolgende vierdeurs productieauto. Daarbij blijkt ‘productieauto’ een breed interpreteerbare term, want Jaguar bouwt slechts 300 exemplaren van de Jaguar XE SV Project 8. Het laatste exemplaar rolt aan het einde van dit jaar van de band.

3 smaken

De krachtige hart van de XE SV Project 8 vormt een 5,0-liter Supercharged V8-motor die goed is voor acceleratie van 0-100 km/u in 3,7 seconden. De topsnelheid bedraagt 320 km/u. Drie versies biedt Jaguar aan. Er is de lichtgewicht tweezits Track Pack, een vierzits XE met hetzelfde aerodynamica-pakket en de ‘Touring’. De laatste is voorzien van een vaste achterspoiler.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer