Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

Mercedes-Benz E300de versus DS9 E-Tense 250: Spätburgunder of Pinot Noir?

Licht gekoeld moeten ze zijn, de Spätburgunder en de Pinot Noir, daar zijn de meeste liefhebbers het over eens, maar verder zie je toch vaak een scheiding der geesten. Kan zelfbenoemd auto- en wijnkenner Thomas Bangma het met zichzelf eens worden over de voorkeur voor Duits of Frans?

“Je ne parle pas Francais, aber bitte red’ weiter.” Een wat mij betreft pakkende regel uit een hit van ene Namika met Black M. Het nummer was een paar jaar geleden vaak op de Duitse radio te horen. Toen reed ik nog heel veel Autobahn-kilometers en het is dus niet per sé zorgwekkend dat het aanstekelijke refrein me weer te binnen schiet bij deze twee auto’s. Eigenlijk is het hele verhaal over de verhoudingen tussen Frankrijk en Duitsland ermee verteld.

Laten we van deze vergelijking tussen twee auto’s vooral geen geschiedenisles maken, maar als het gaat om ‘limousines’ in de (sub)topklasse is er al vele decennia lang sprake van enige animositeit tussen de landen die de voor Europa zo belangrijke Frans-Duitse as geacht worden te vormen. En ineens moet ik ook aan een liedje van ons aller Frans Duits denken, maar laten we die gedachte vooral snel uitbannen. ‘Ze spreekt een beetje Frans, Duits’ is in elk geval pretentieloos; iets dat je in de Franse cultuur niet of nauwelijks aantreft. Daar gaat de hoogstaande liefde voor ‘de kunsten’ nog steeds gepaard met een hang naar zwierige krullendraaierij en zwierige woordkunst.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 7/2022. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

 

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.