Hoewel de autoverkopen in de gehele EU in april flink Hoewel de autoverkopen in de gehele EU in april flink Hoewel de autoverkopen in de gehele EU in april flink CARROS Magazine - Wisselvallige autoverkopen in 2015
strictly cars with character

Wisselvallige autoverkopen in 2015

26 mei 2015
Hoewel de autoverkopen in de gehele EU in april flink toenam blijft de Nederlandse markt wisselvallig presteren. In april daalde het aantal verkopen licht, met vier procent. De totale verkoop van auto's is de eerste maanden van 2015 met 137.000 ongeveer gelijk aan die van dezelfde periode vorig jaar. Voor het hele jaar wordt nog wel op een lichte stijging van de verkoop gerekend.

Luxe merken

De luxere merken presteren, zoals wel vaker, erg grillig. Mede vanwege een relatief lage netto afzet. Van de drie grootste luxe merken zien Mercedes-Benz en BMW hun marktaandeel licht stijgen, hetgeen ten koste lijkt te gaan van Audi. Porsche spant echter de kroon met een voorlopige verdubbeling van het marktaandeel.

Afschaffing BPM

Al deze cijfers kwamen in een week dat staatssecretaris Wiebes van Financiën aankondigde dat de gehate BPM over twee jaar wel eens tot het verleden zou kunnen behoren. Dat is natuurlijk goed nieuws voor autoliefhebbers, omdat met name de duurdere auto's daardoor in Nederland soms wel twee keer zo duur zijn als in het buitenland. Het is echter nog te vroeg om te juichen, aangezien alternatieve belastingmaatregelen in het verschiet liggen. Naar verwachting zullen ook deze maatregelen met name gericht zijn op duurdere auto's. Een minder voor de hand liggend gevolg is dat de verkoopwaarde van veel auto's wel eens scherp zou kunnen dalen. Zelfs al in afwachting van een dergelijke maatregel. Online kan altijd de actuele waarde van een auto gecheckt worden. Wie overweegt om zijn auto in te ruilen doet er dan ook verstandig aan deze ontwikkelingen in de gaten te houden.

Belastingvoordeel

Ondanks de aantrekkende economie wil het daarmee nog niet echt vlotten met de autoverkoop, die nog lang niet terug is op het niveau van voor de crisis. In 2014 werd zelfs het laagste aantal auto's sinds 1969 verkocht. Boosdoener is hier vrijwel zeker het overheidsbeleid ten aanzien van bijtelling. Het is overigens datzelfde beleid dat dealers doet verwachten dat de verkoop dit jaar niet onder het niveau van vorig jaar zal zakken. Per januari 2016 wordt de bijtelling op plug-in hybride auto's verhoogd van zeven naar vijftien procent. Dit zal naar verwachting zorgen voor een sterke toename van de vraag in de laatste maanden van dit jaar.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer