Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

VinFast VF 8 en VF 9 uit Vietnam: originele aanpak

Dat er uit Azië steeds meer automerken komen mag genoegzaam bekend zijn. Japan en Zuid-Korea zijn meer dan gevestigde orde, China komt in hoog tempo op, maar Vietnam kenden we nog niet. VinFast waagt een poging op de voller en voller wordende Nederlandse automarkt. Belangrijkste wapens: Italiaans design, acculease en tien jaar garantie.   

VinFast (met hoofdletter F) is naar eigen zeggen de grootste autofabrikant van Vietnam. De vraag is welke aantallen geproduceerde auto’s nodig zijn voor die positie, maar feit is dat de Vietnamese automarkt sinds een jaar of zeven groeit. VinFast bestaat pas sinds 2017 en bouwde enige tijd benzineauto’s, maar kwam er al snel achter dat inzetten op elektrische aandrijving meer kansen biedt. Recent werd een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Japanse halfgeleidergigant Renesas Electronics, waardoor alle ontwikkelingen in een stroomversnelling komen.

Italiaans design

Inmiddels acht VinFast de tijd rijp voor de sprong naar Europa, waarbij Frankrijk, Duitsland en, jawel, Nederland de eerste doelmarkten zijn. De Vietnamezen gingen daarbij niet over één nacht ijs, want het liet de twee modellen die hier zullen worden aangeboden ontwerpen door Pininfarina. Italiaans design met Aziatische techniek, dat is op z’n minst interessant te noemen. Op de twee modellen, die VF 8 en VF 9 zijn gedoopt, wordt bovendien tien jaar garantie gegeven. “Dat is niet alleen op de auto, maar ook op de batterij”, zegt Jean Christophe Mercier, deputy CEO van VinFast.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 7/2022. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.