Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

Toyota doet gek: volledig elektrische aandrijflijn en futuristisch stuurtje

Je zou haast vergeten dat Toyota nog geen volledig elektrisch aangedreven model in het aanbod heeft. Volgend jaar vult het de leemte met de productieversie van de bZ4X.

Toyota houdt er als grootste autofabrikant ter wereld zo zijn eigen voorkeuren op na als het om elektrisch rijden gaat. Het is wel al toe aan de tweede generatie waterstofauto – de Mirai - maar nog niet aan een gewone elektrisch aangedreven model. In hybride aandrijving zijn de Japanners al decennia goed, dat wel. Maar ja, als het publiek het wil, gaat ook Toyota overstag. En stiekem hadden we dat wel kunnen vermoeden, want speciaal voor de Chinese markt bouwde het al een batterij-elektrische auto.

Middelgrote gezins-SUV

Op de autosalon van Shanghai presenteert het merk de bZ4X. Het studiemodel moet volgend jaar al tot een productiemodel leiden en dan heeft Toyota er opeens een middelgrote gezins-SUV bij. Volledig elektrisch dus. Vervolgens gaat het snel. In 2025 kun je al vijftien batterij-elektrische Toyota’s in de showroom terugvinden.

‘beyond Zero’

De aanduiding ‘bZ4X’ lijkt wat rommelig gekozen, maar er zit een logische redenering achter. De eerste twee letters staan voor ‘beyond Zero’. Voor Toyota is emissievrij rijden pas een eerste stap, de nieuwe modellen moeten op meer vlakken uitblinken. Het cijfer ‘4’ geeft aan dat de bZ4X een plaats precies in het midden inneemt in een bZ-reeks die zeven modellen bestrijkt. Van bZ1 tot bZ7; de komende vier jaar komen ze allemaal voorbij. En de ‘X’ vertelt dat het hier om een SUV-achtige auto gaat.

Het e-TNGA-platform waar de bZ4X op staat, zal geleend worden door een flink aantal andere Japanse autobouwers.  Subaru, Lexus en Suzuki lenen de flexibele basis.

Opvallend interieur

Of het opvallende stuurtje het haalt tot het productiemodel is nog de vraag. Eerder zagen we een dergelijk racestuurtje ook al bij Tesla opduiken, maar dat is een merk dat bekend staat om haar ‘fratsen’. Over fratsen gesproken: de versierselen aan weerszijden van het hoogeplaatste instrumentarium doen de wenkbrauwen fronsen.

Zonne-energie

En Toyota komt met nog een extraatje. De bZ4X kan deels op zonne-energie rijden. Hoe die optie eruitziet is nog ongewis, maar daar zal het merk richting volgend jaar meer over vertellen. Het meest waarschijnlijke lijkt het plaatsen van zonnecellen op het dak, zoals we het al bij diverse Aziatische merken zagen. Later volgt ook meer informatie over de verwachte actieradius van de bZ4X.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.