Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

MET VIDEO! Busso’s orkest: Alfa Romeo GTV6 (1981-1986)

Een origineel Nederlandse, mooie Alfa GTV6 is een zeldzaamheid. En een exemplaar in de eerste lak dat nog regelmatig de weg opgaat is een unicum. Huib de Vries kreeg de gelegenheid een blokje om te rijden in de GTV6 die eerste eigenaar Peter Visser in 1987 aanschafte.

De auto die we ons vooral herinneren als Alfa Romeo GTV werd al in 1974 geboren als Alfetta GT. Begin jaren zeventig had het Italiaanse merk dringend een opvolger nodig voor de iconische Giulia Sprint, ontworpen door Giorgetto Giugiaro bij Bertone. Giugiaro was in 1968 ondertussen, samen met zakenpartner Aldo Mantovani, voor zichzelf begonnen onder de naam ItalDesign en kreeg de opdracht een waardige opvolger voor zijn eerdere meesterwerk te tekenen op basis van de nieuwe Alfetta, die hij trouwens ook ontwierp. Giugiaro bedacht daarop een elegante fastback-coupé, die door Alfa werd voorzien van de 115 pk sterke 1,8 liter motor uit de Alfetta. Later verscheen er ook een variant met de 1600 motor.

De allereerste is eigenlijk het mooist. Smal en rank, met subtiel chroomwerk. Een mini Maserati. Er zit ook meer dan een vleugje Alfa Montreal in het ontwerp. Het werd in elk geval een kleine, maar echte Gran Turismo. Sportief, snel. Zeer geschikt voor langere ritten en alledaags gebruik. Het interieur ademde de typische sfeer van die tijd: dik velours op de stoelen, houtafwerking, een laag en strak dashboard en veel rechte lijnen. Bijzonder was dat alleen de toerenteller zich achter het stuur bevond – de rest van de meters waren in het midden van het dashboard gepositioneerd.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 5/2022. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.