Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

Elektrische auto's moeten meer geluid maken. Maar hoe gaan ze klinken?

Vanaf vandaag is er in de Europese Unie regelgeving van kracht die voorschrijft dat elektrische auto’s meer geluid gaan maken. Het moet leiden tot meer veiligheid in het verkeer.

Zeker als een elektrische auto langzaam rijdt, is hij best lastig hoorbaar. En dat hebben de Europese beleidsmakers ook opgemerkt. Per 1 juli 2019 is er daarom een wet van kracht die elektrische auto’s luider maakt bij lage snelheden. Tot rijsnelheden van 20 km/u moeten ze een geluid maken van 56 decibel of meer. Zo kunnen voetgangers en fietsers ze beter en eerder horen.

Zoemende airco

Overigens is 56 decibel niet extreem luid. Een koelkast of airco maakt net zoveel lawaai. En ter vergelijking: een auto met brandstofmotor is goed voor gemiddeld 75 decibel. Belangrijk is dat het geluid harder of zachter wordt naar gelang of de auto accelereert of remt.

Geluidsontwerp

De nieuwe wet omschrijft niet hoe het geluid moet klinken. In principe zou de ‘scanner-sound’ van KITT uit de populaire jaren 80-serie Knightrider dienst kunnen doen. Of de imposante brul van een V8-motor.

2021

De nieuwe akoestiek-regeling is nog niet van kracht op elektrische auto’s die momenteel in productie zijn. Die moeten vanaf 2021 meer geluid gaan maken. Aankomende modellen moeten wel al op zoek gaan naar hun ‘nieuwe stem’.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.