Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

De FIA – een droom die uitkwam

De FIA, de Fédération Internationale de l'Automobile, nadert zijn 120ste verjaardag. Op het hoofdkantoor van de KNAC in Den Haag zijn ze er druk mee, want de KNAC gaat voorop in een grote digitaliseringsslag, die de archieven van alle autoclubs die Founding Member van de FIA zijn moet gaan verbinden. Hoe een initatief uit 1904 uitgroeide tot een niet meer weg te denken wereldorganisatie van honderden mobiliteits- en autosportclubs uit 146 landen.

“Kijk”, zegt Peter Staal, de directeur van de KNAC, wijzend op het portret van een aristocratisch ogende heer in een boek dat hij zojuist heeft opengeslagen. “Dit is Baron van Zuylen van Nyevelt en De Haar. Die is er verantwoordelijk voor dat we met z’n allen autorijden.” Baron van Zuylen was, en dat mag best bijzonder heten voor een Fransman met veel Nederlandse belangen, de allereerste voorzitter van de Automobile Club de France en als zodanig ook de eerste president van de AIACR (Association Internationale des Automobiles-Clubs Reconnus), het genootschap van dertien erkende autoclubs die de voorloper is van wat we nu als de FIA kennen.

Eerste tankstation

“Het aardige is dat Baron van Zuylen de auto vooral tot leven heeft helpen brengen omdat hij zo dol was op paarden. Hij was ronduit geshockeerd over hoe slecht paarden werden behandeld in de negentiende eeuw. Maar toen kwam de auto en zag hij die als een alternatief voor het paard. Ga maar eens kijken bij kasteel De Haar, in Haarzuilens, ten westen van Utrecht. Dat heeft hij herbouwd, op de fundamenten van wat er nog over was van een bestaand kasteel. Er staat daar zelfs een olietoren en De Haar geldt nog altijd als één van de eerste tankstations van Nederland, maar er zijn ook schitterende paardenstallen”, zegt Peter Staal.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 8/2022. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.