Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

De duikvlucht van de Dinky Toy

Ooit was de Dinky Toy een begrip. Het was zelfs synoniem voor een kleine auto: “Mijn Dinky Toy staat voor de deur.” In de jaren tachtig werd er om de oude speelgoedjes gevochten, want ‘wordt meer waard’. Maar dat pakte anders uit.

Zuurverdiende welvaartsguldens werden zo’n veertig jaar geleden met bakken omgezet in aspirantcollecties van munten, speldjes, postzegels, Delfts Blauw, bierviltjes, buizenradio’s, koffieblikken en oud speelgoed als Dinky Toys, Corgi Toys en Matchboxjes. Het werd verzameld uit nostalgie, maar ook met het vooruitzicht dat het ooit meer waard zou worden, want oud en zeldzaam. Maar momenteel staan sites als Marktplaats, eBay en gespecialiseerde veilinghuizen er vol mee. Uit niets blijkt de lang geleden verwachte waardestijging; het is eerder andersom. Altijd al die Bedford brandweerladderwagen willen hebben? Twintig euro, misschien dertig. Die DeSoto Fireflite, de two-tone Nash Rambler? Vijftien. Misschien. De bruin-met-groene Commer takelwagen? Hoeveel wilt u er?

Generatiecyclus

“De schaalmodellenwereld is feitelijk een afspiegeling van die van de echte auto’s”, aldus Julian Royse (55), auctioneer en miniatuurauto-expert bij het Engelse speelgoedveilinghuis Vectis. “Ook hier is sprake van een generatiecyclus. Die cyclus duurt circa dertig jaar. Mensen kopen spullen uit hun eigen kindertijd. Het gaat ze er niet om of ze het ooit in bezit hebben gehad, maar om hun herinnering, de nostalgie.

Vervolgens houden ze zo’n verzameling  pakweg 25 jaar. Als ze met pensioen gaan  besluiten ze hun collectie te houden, óf juist  om hem te verkopen. Dit laatste zorgt in  één klap voor een enorme prijsdaling, ook  omdat er in die tijd massaal werd verzameld. Er komt een moment dat de spullen  feitelijk waardeloos zullen zijn.” Het lijkt allemaal wat zakelijk, maar je hoeft  maar heel even het internet op te gaan om te zien dat het een keiharde wetmatigheid is.  Ook wat betreft de Dinky Toys, Corgi Toys en  Matchboxjes. Alsof de speelgoedwinkels van toen gewoon weer open zijn.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 2/2022. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.