Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

Column Mr. Albert S. Oegema: diefstal van tijd

'Automotive’ advocaat Mr. Albert S. Oegema volgt dagelijks de ontwikkelingen rond mobiliteit en licht de juridische aspecten daarvan toe. In CARROS Magazine heeft hij zijn eigen column.

In mijn vorige column behandelde ik een voorbeeld van internationaal georganiseerde autodiefstal waarbij gebruik werd gemaakt van kortlopende leasecontracten. Dit onderwerp kwam niet zomaar uit de lucht vallen, want onlangs belandde op ons kantoor het dossier over een exclusieve sportwagen die in Italië was geleased en die, terwijl de leasetermijnen om geen argwaan te wekken keurig werden betaald, heimelijk werd overgebracht naar Tsjechië. Daar kreeg de auto vreemd genoeg probleemloos een officieel Tsjechisch kenteken en kwam hij via een Duitse handelaar in Nederland terecht. Omdat de auto en alle papieren in orde waren werd de sportwagen vervolgens door onze volledig te goeder trouw handelende cliënt gekocht. En toen liep de zaak, bij onze Rijksdienst voor het Wegverkeer, vast. De sportwagen bleek ondertussen namelijk internationaal als gestolen te zijn geregistreerd. Uiteraard meldde onze cliënt zich meteen bij de Duitse handelaar die hem de auto had verkocht. Die stelde weliswaar dat ook hij de auto te goeder trouw had ingekocht, maar kwam wel met enkele voorstellen. Het eerste was dat hij onze client het volledige aankoopbedrag zou terugbetalen. Juridisch best curieus, want in dat geval moest de sportwagen ook aan hem worden geretourneerd.

Lees verder

De gehele column kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 2/2021. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.