strictly cars with character

Carros Configurator: Polestar 1

17 juli 2019

In 2013 kregen we de Volvo Concept Coupe te zien, die duidelijk was geïnspireerd op de P1800 uit de jaren 60. Nu, zes jaar later, is hij daadwerkelijk te bestellen, maar dan onder de merknaam Polestar, eveneens eigendom van het Chinese Geely. Maar wat moet er op en aan om ‘m extra leuk te maken? Een ding is zeker: dat hoeft wat ons betreft niet veel te kosten.

HYBRIDETECHNIEK (0,00 EURO)

Hoewel Polestar een elektrisch merk is, bedoeld als rivaal van Tesla, is de Polestar 1 nog een hybride - de eerste en laatste van het merk. De Polestar 2, die in 2020 leverbaar wordt, is volledig elektrisch en moet het de Tesla Model 3 moeilijk gaan maken. De Polestar 1 is voorzien van twee elektromotoren en een benzinemotor, samen goed voor 600 pk en een koppel van 100 Nm. Hij kan een afstand van 150 kilometer volledig elektrisch afleggen, aanzienlijk meer dan veel andere hybrides. Dat betekent dat je in de praktijk de benzinemotor niet vaak nodig zult hebben. Ergens wel prettig, want dat is een bescheiden viercilinder.

SNOW METALLIC (0,00 EURO)

Polestar biedt de keuze uit slechts vijf kleuren, maar dan wel in twee afwerkingen: metallic of mat. ‘Mat lakwerk vereist speciale verzorging,’ waarschuwt Polestar daarbij. Dat is ons teveel gedoe, helemaal omdat je er 5.000 euro extra voor moet aftikken. Een mooie gelegenheid dus om onze irrationele voorkeur voor wit (‘Snow’) metallic weer eens van stal te halen.

HIGH GLOSS BLACK (0,00 EURO)

We houden van veel chroom op een auto, maar met wit metallic combineert dat niet lekker. Daarom vinken we bij ‘details exterieur’ high gloss black aan. Die details bestaan overigens uit de raamlijsten en de grille. Die grille valt ook wat minder op in het zwart. Dat is een voordeel, want die grote Volvo-grille oogt zonder Volvo-logo wat kaal.

21” DIAMOND CUT ALLOY WHEELS (0,00 EURO)

Bij de meeste merken kun je kiezen uit diverse lichtmetalen wielen - in deze prijsklasse al helemaal. Bij Polestar kun je echter alleen kiezen of je de wielen in Diamond Cut, Glossy Black of Matte Black wilt hebben. Zwarte wielen lijken altijd wat kleiner en zijn wat ons betreft een modegril die na één seizoen wel weer had mogen stoppen (in tegenstelling tot wielen in carrosseriekleur zoals Porsche die levert overigens).

CHARCOAL WITH ZINC SEATS (0,00 EURO)

Ook bij het interieur houdt Polestar de keus beperkt, het kan volledig in Charcoal worden uitgevoerd óf in Charcoal with Zinc Seats. Daarbij laat Charcoal zich het best omschrijven als lichtzwart, terwijl Zinc juist een soort donkerwit is; grijstinten die zo dicht tegen zwart en wit aanzitten dat ‘grijs’ eigenlijk het verkeerde woord is. We nemen deze optie vooral mee in deze beschrijving omdat hiermee álle keuzemogelijkheden beschreven zijn. Voor deze prijsklasse is het aantal keuzemogelijkheden bij de Polestar 1 verbijsterend klein. Toch is het volgens ons nog steeds de mooiste Volvo die er nooit kwam. Nu maar hopen dat hij ook fantastisch rijdt.

POLESTAR 1
Motor: 2,0 liter viercilinder met turbo en supercharger, 2 elektromotoren op achteras
0-100 in sec: nog niet bekend
Top in km/h: nog niet bekend
Basisprijs incl. BTW/BPM in euro: 162.000
Prijs inclusief voorgestelde opties in euro: 162.000

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer