strictly cars with character

Ben je boos, blij of verdrietig? Je Jaguar of Land Rover merkt het binnenkort

9 juli 2019

Jaguar Land Rover test momenteel met kunstmatige intelligentie die het gemoed van de bestuurder detecteert en de interieurinstellingen daarop aanpast.

Na een stressvolle dag op het werk kun je twee dingen vinden in je auto: een oase van rust, of nóg meer stress. Jaguar Land Rover opteert voor het eerste, want het komt de verkeersveiligheid ten goede als je de gejaagdheid van het werk in je auto snel kwijt bent. Daarom experimenteren de Britten momenteel met kunstmatige intelligentie. Een camera die gezichtsuitdrukkingen herkent ligt aan de basis van het systeem. De slimme technologie herkent je stemming en past de interieurinstellingen er op aan. Een chauffeur die kenmerken van een opgewonden standje laat zien, wordt via de airco koele lucht toegewuifd. En de sfeerverlichting neemt vriendelijke tonen aan. Ook bij vermoeidheid kan een koeler interieur verkwikkend helpen. Opzwepend muziekje door de speakers en de bestuurder is snel weer gefocust.

Achterpassagiers

Jaguar Land Rover wil de intelligente camera’s niet alleen op de bestuurder richten. De achterpassagiers worden eveneens in de gaten gehouden, maar dan door een camera verborgen in de hoofdsteun. Wordt er vermoeidheid gedetecteerd dan wordt juist wel een ambiance gecreërd om even een uiltje te knappen. De lichten dimmen en de temperatuur in de cabine wordt aangenamer.

CMO

Hoe serieus Jaguar Land Rover het welzijn in haar auto’s neemt blijkt wel dat er een heuse CMO in huis is: de Chief Medical Officer. Dr. Steve Illey heeft deze eer en volgens hem gaat kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol spelen in auto’s. Omdat de technologie het aankan en omdat auto’s steeds autonomer worden.

Emoties herkennen

Jaguar Land Rover is zeker niet het enige automerk dat kunstmatige intelligentie toepast of ermee experimenteert. Kia presenteerde eerder dit jaar al READ, kort voor: Real-time Emotion Adaptive Driving. De technologie kan de emotie van de inzittenden herkennen. Ook gebruiken diverse merken al camera’s die gericht staan op de bestuurder. Ze herkennen bijvoorbeeld vermoeidheid en wanneer de bestuurder is afgeleid.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer