Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

Bentley EXP 100 GT is de Grand Tourer van 2035

Bentley bestaat 100 jaar en dat vieren de Britten met een gelikt studiemodel. De EXP 100 GT is een voorbode op hoe we in 2035 rondrijden én verklapt deels de toekomstige designtaal van het merk.

De Bentley EXP 100 GT is een futuristische Grand Tourer met flinke afmetingen. Het studiemodel meet immers 580 centimeter in lengte. Met een breedte van 2,40 meter hoeft Bentley niet bang te zijn dat het niet opvalt.

Terug- en vooruitblik

Ter ere van het honderdjarige bestaan van het merk kijkt Bentley met EXP 100 GT terug en vooruit. De blik op het verleden blijkt uit de R-Type Continental fastbackstyling, ronde koplampen als in de Bentley Blower en een statige, langgerekte koets. Vooruit kijkt de concept car ook, want Bentley denkt dat de Grand Tourer van pakweg 2035 er zo wel eens uit zou kunnen zien.

Bijzondere materialen

De Britten zijn lekker tekeer gegaan bij het ontwerp. Neem bijvoorbeeld de verlichte matrixgrille en het Flying B-ornament, dat oplicht als iemand de auto nadert. De voornaamste bouwmaterialen zijn aluminium en carbon, want een kolos of niet, de EXP 100 GT mag niet te zwaar zijn. Met 1.900 kilo valt dat wagengewicht dan nog best mee.

Stokoud rivierhout

Het gebruik van bijzondere materialen gaat nog wel even door. Zo is 5.000 jaar oud Copper Infused Riverwood gebruikt. Dat materiaal is afkomstig uit vergane bomen die geconserveerd zijn gebleven in veenmoerassen, meren en rivieren. Eveneens niet alledaags is het glazen kristallen in het middenconsole afkomstig uit het Engelse Cumbria.

Elektrisch

Vanzelfsprekend heeft Bentley ook goed nagedacht over de aandrijflijn en de besturing. De EXP 100 GT is een elektrische auto met liefst 700 kilometer aan rijbereik. In een kwartiertje snelladen moet 80 procent van die actieradius al voorhanden zijn. Bentley is immers van plan om batterijen te gebruiken die qua energieopslag vijf maal efficiënter zijn dan wat we nu gewend zijn. Vier elektromotoren zorgen voor een koppel van 1.500 Nm en een sprinttijd van nul naar honderd in nog geen 2,5 tel.

Autonoom

De Bentley EXP 100 GT kan autonoom rijden en is voorzien van kunstmatige intelligentie. Hij schotelt de inzittenden vijf zeer gepersonaliseerde comfortstanden voor. De Bentley Personal Assistant aan boord geef je commando’s via handgebaren.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.