Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

Job Das van DAS Import: “Ongelooflijk wat er allemaal gebeurt op de automarkt”

Vlakbij het immense Albert Heijn distributiecentrum in Zaandam zijn DAS Import en DAS Automotive te vinden. In een goed bewaakt pand komen hier auto’s samen die zijn geïmporteerd vanuit Duitsland. Job Das begon er twintig jaar geleden mee en is op dit gebied nu één van de grootste spelers. “Bij sommige merken moet je nu anderhalf jaar op je nieuwe auto wachten. Dat geduld hebben de mensen niet.

‘DAS Import’ en ‘DAS Automotive’ staat er met grote letters op het bedrijfspand, dat wordt omgeven door een solide hekwerk. Als het toegangshek openschuift zien we een aantal kentekenloze, nieuwe auto’s, waaronder opvallend veel BMW’s en Audi’s, te wachten op de dingen die komen gaan. Een glazen deur zwaait open en geeft ons toegang tot het gebouw, waar directeur-eigenaar Job Das ons verwelkomt. Koffie wordt gebracht. Het is tijd voor de eerste vraag.

Veel mensen denken dat Das een afkorting is, maar u héét gewoon Das.
“Ja, grappig is dat. Veel mensen denken dat, van die afkorting. Of ze denken dat het het Duitse lidwoord is: das Auto.”

U bent DAS Automotive zelf begonnen?
“Ja, ik ben als student gestart met het uitzenden van privéchauffeurs, in 2002. En omdat het bij mijn klanten vaak over de auto ging kwam ik er al vrij snel achter dat er behoefte was om auto’s voordeliger aan te schaffen. Toen ben ik voor een advocaat een auto gaan importeren; ik had via-via gehoord dat dat interessant was. Die man bespaarde echt een astronomisch bedrag op een Audi A8, dat was dan ook een mooi praatje op dat kantoor. Toen kwamen er al snel anderen die dat ook wilden. Ik deed dat toen nog op urenbasis, net als de chauffeursdiensten, maar toen heb ik er een bedrijf van gemaakt.”

Hoe heette dat chauffeursbedrijf?
“Heel origineel: DAS Privéchauffeurs. De eerst ritjes deed ik zelf, maar al vrij snel kwamen er meer klanten en ben ik mensen om me heen gaan verzamelen. Allemaal studenten. Uiteindelijk deden we ook shuttleservices voor hotels en kregen we steeds grotere opdrachten. We hadden ook gepensioneerden in dienst. Het werd een heel uitzendbureau, want de hotels waar we de shuttleservice voor deden wilden ook mensen voor achter de recepties, voor de nacht en voor de bediening. Dat uitzendbureau heb ik in 2012 verkocht; daarna ben ik dat importeren van auto’s serieuzer gaan doen en is het echt gegroeid. In 2019 hebben we dit pand gekocht. Best een bijzonder gebouw, want het was van Jan Bosch, die hier zijn Ferrari-collectie bewaarde. Dus het sloot perfect aan bij onze business. Het is sowieso een pand waar onze auto’s veilig kunnen staan en waar onze dertig medewerkers hun werk goed kunnen doen.”

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 8/2022. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.