Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

SIATA DAINA SPORT BERTONE (1953): DE KUNST VAN HET WEGLATEN

Grote kans dat u nog nooit een Siata bent tegengekomen. Al was het alleen maar omdat dit roemrijke Italiaanse merk ruim vijftig jaar geleden failliet ging. En het is nog minder waarschijnlijk is dat u ooit een Siata Daina Sport Bertone in het echt zag, want daarvan bestaan er vermoedelijk nog maar een stuk of vier. Waarvan wij de mooiste vonden.

Samen met de fotograaf sta ik onder een oude eik in een van de uiterwaarden van de Maas in Noord-Limburg. We hebben hier afgesproken met de eigenaar van een Siata Daina (geen schrijffout) Sport Bertone, één van de mooiste compacte Italiaanse auto’s ooit. De verwachtingen zijn hooggespannen. Voordat we de rode coupé in de verte ontwaren horen we het sportieve geluid van z’n zwaar opgevoerde Fiat viercilinder over de net gemaaide velden naar ons toekomen. En dan zien we ‘m: klein in formaat, maar groots in uitstraling. Want de Siata kan qua ontwerp zonder moeite wedijveren met de mooiste Ferrari’s, Maserati’s en ander schoons uit de bloeiperiode van de Italiaanse auto-industrie. De Daina komt naast ons tot stilstand en de trotse eigenaar stapt glimlachend uit. Het zijn namelijk de eerste kilometers die hij met zijn auto maakt na een vier jaar durende restauratie.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 6/2022. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.