strictly cars with character

Arturo Merzario en zijn gouden Rolex: Het bedankje van Niki Lauda

10 april 2023

In 1976 dook Arturo Merzario op de Nürburging in de vlammen om Niki Lauda uit zijn brandende Ferrari te bevrijden. De Italiaan kreeg een gouden Rolex als bedankje, maar die heeft wat hem betreft een wrange bijsmaak.

Zijn lange manen zijn inmiddels geverfd en het doorleefde gelaat is diepgegroefd, verder loopt Arturo Merzario er nog net zo bij als tijdens zijn hoogtijdagen: gekleed in een lichtblauwe overall - een typische kleur uit de jaren zestig en zeventig - en met op het karakteristieke hoofd eenzelfde cowboyhoed als hij altijd voor sponsor Marlboro droeg. We treffen de inmiddels 79-jarige racelegende op een evenement waar hij een demonstratie geeft met een Ferrari 156 ‘Sharknose’, het mythische model dat in 1961 de Formule 1 domineerde. “Een eer, omdat mijn goede vriend Phill Hill er wereldkampioen mee werd,” aldus Merzario over zijn gastoptreden. “En in wezen ben ik weer terug bij af, want met dit soort auto’s ben ik ooit begonnen. Ik hou van de eenvoud ervan. Ik vond zelfs midden jaren zeventig de Formule 1 al te technisch worden. Weet je dat ik met Ferrari toen al heb geëxperimenteerd met een beweegbare achtervleugel?” Als we hem vragen naar de huidige Formule 1, schudt hij zijn hoofd: “Vanuit engineering-oogpunt fantastisch hoor, die technologie. Maar voor de rijders…. Ik ben blij dat ik in een ander tijdperk heb geracet.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 2/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer