strictly cars with character

Precisie-instrumenten: met de BMW i7 naar de stad van Leica

17 april 2023

Bijna geluidloos gleden Huib de Vries en Maurice Volmeyer met de BMW i7 over de Sauerlandlinie naar Wetzlar: de bakermat van de moderne fotografie en de stad van Leica. Want de fotograaf had een plan: een analoge zwart-witreportage met zijn oude Leica M6. De camera die zich als een klassieke sportwagen maar bleef ontwikkelen en nu zelfs opnieuw in productie is genomen. Ze namen ook een kijkje in de normaal gesproken hermetisch gesloten Leica fabriek.

Razendsnel en fluisterstil. Gemaakt door vakmensen met de grootste precisie, gebruikmakend van de meest hoogwaardige materialen. Dat zijn nogal wat superlatieven, horen we u denken. Hebben we het hier over de BMW i7, de elektrische toplimousine uit Beieren? Nee. We hebben het over Leica camera’s. Maar we snappen de verwarring, want deze kwalificaties zijn ook van toepassing op BMW’s nieuwste vlaggenschip. Maar daarover later meer.

We hebben iets uit te leggen. Fotograaf Maurice Volmeyer had namelijk een bijzonder plan. “We maken een reportage met mijn oude analoge Leica M6. Ja, ik neem genoeg fotorolletjes mee. Zwart-wit. We moeten er wel de tijd voor nemen, want ik moet veel beter nadenken over elk beeldje. Alles gaat met de hand.” Prima, gaan we doen. “Oh, en dan gaan we naar Leica in Wetzlar, want Leica heeft de productie van diezelfde legendarische M6 camera weer hervat.” Huh? “Ja, want er is enorm veel vraag naar analoge camera’s. Vooral tijdens de coronacrisis is men het tijdrovende ouderwetse handwerk weer gaan waarderen. Die dure camera’s zijn niet aan te slepen.”

Goed. Gaan we doen. Maar we nemen dan wel een hypermoderne automobiel mee. Duits ook. De BMW i7 dus. En wat blijkt? Er zijn meer overeenkomsten tussen deze twee dure toestellen te vinden dan we dachten. En dan hebben we het niet over het kristalglas dat we overal in de BMW aantreffen. Of over het feit dat Leica via een van de dochterondernemingen ook lenzen maakt voor autokoplampen.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 2/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer